Test oordoppen bij Kassa

Kassa heeft begin mei oordoppen met een muziekfilter getest. Tijdens een live concert probeerden twintig studenten en medewerkers van de Fontys Rockacademie in Tilburg vijf verschillende merken doppen uit. De oordoppen werden beoordeeld op gebruiksgemak, comfort, de hoorbaarheid van de muziek en de verstaanbaarheid van gesprekken. In de uitzending gaf audioloog Jan de Laat commentaar op de resultaten. VVEM-lid Thunderplugs kwam samen met Alpine's PartyPlug als winnaar uit de test. Deze twee waren de beste en ook nog eens de goedkoopste. Het filmpje is terug te zien bij Kassa.

Test oordoppen bij Kassa (2 mei 2015) 

Aandacht voor gehoorschade op de radio

De Ochtend, het dagelijkse radioprogramma op NPO1, besteedde eind april een week lang aandacht aan gehoorschade. Het ging over tinnitus, gehoorschade onder jongeren, de maatschappelijke kosten, gehoorbescherming en of het echt nodig is dat muziek zo hard staat. In deel 3 en deel 5 komt Willem Westermann uitgebreid aan het woord namens de VVEM over het gehoorconvenant en gehoorbescherming. Hij toont zich een sterk voorstander van het dragen van gehoorbescherming door concertbezoekers. Maar daarmee zijn we er niet. Het zal tijd kosten om dit probleem tussen de oren van mensen te krijgen, net zoals dat bij roken het geval is geweest. "Gedragsverandering kan een hele generatie duren." Doelend op het gehoorconvenant dat VVEM en VNPF hebben afgesloten met het ministerie van VWS: "Het is vooral van belang dat we daarmee doorgaan. Met de twee branche-organisaties durven we nu deze boodschap af te geven, ik zou het toejuichen als ook de horeca zich daar bij zou aansluiten. En ook de mp3-spelers staan soms nog wel heel erg hard, ondanks de Europese regels die daarvoor zijn. Het klinkt een beetje paternalistisch, maar ik denk dat we onze kinderen moeten opvoeden met de logica van goed geluid en van goede muziekmomenten, maar dat we niet de hele dag door herrie om ons heen nodig hebben." De uitzendingen zijn terug te luisteren via onderstaande links. 

De Ochtend Geen gehoor (deel 3)

De Ochtend, Geen gehoor (deel 5) 

Extra meeting voor leden over het gehoorconvenant

Op dinsdagmiddag 7 april organiseert de VVEM samen met de VNPF voor haar leden een themamiddag over het gehoorconvenant. De middag is expliciet bedoeld om alle vragen en onduidelijkheden van leden met betrekking tot het convenant te beantwoorden. De aanwezigheid van zoveel mogelijk leden is van groot belang om tot een goede uitvoering van het convenant te komen.

Tijdens deze middag bekijken we hoe dit convenant uit te voeren en wat dit inhoudt voor de aankomende evenementen.

  • Wat betekent het convenant in de praktijk?
  • Aan welke afspraken en voorwaarden moeten we ons houden?
  • Hoe moeten we gaan meten?
  • Hoe moeten we gaan registreren, loggen?

Datum    7 april 2015
Tijd        14.00 u
Locatie   VVEM-lid Ampco Flashlight, Proostwetering 50 te Utrecht

Aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Woensdag 29 oktober informatiemiddag gehoorconvenant voor leden VVEM en VNPF

De VVEM en de VNPF hebben met het ministerie van VWS het convenant Preventie Gehoorschade Muzieksector ondertekend. Op woensdag 29 oktober organiseert de VVEM hierover samen met de VNPF een informatiemiddag in De Kelder in Amersfoort van 14.00-17.00 uur. De middag is zowel voor directies, marketeers als andere verantwoordelijken, zoals technici. Er wordt uitleg gegeven over het convenant en de maatregelen en je krijgt inzicht in de zogenaamde Toolkit. Kortom, allerlei dingen die kunnen helpen bij het uitrollen van deze campagne tijdens evenementen. 

Tijdens deze middag lopen we onder andere langs de onderwerpen van het convenant:

1. Geluidslimitering
Op onze locaties gaan we niet harder dan 103 dB(A). Gemeten op FOH of bij dance (midden) op de vloer. Gemeten in LAeq over een kwartier. Dit is (ook door het eerdere convenant) al jaren een uitgangspunt, dus zou niets nieuws moeten zijn.

2. Geluidsmeting
De leden moeten geluid meten en registreren. Vanaf 1 november moeten die meetgegevens bewaard worden en aan de brancheorganisatie opgestuurd. De data worden anoniem verwerkt in een rapportage, zodat wij en het ministerie van VWS kunnen zien welk percentage van onze activiteiten goed gaat wat betreft de beheersing van het volume. 

3. Gehoorbescherming
Op de locaties waar we muziek maken moet gehoorbescherming (oordoppen) te koop zijn. Suggesties voor plekken zijn garderobe, wc’s. Er komt een speciaal logo dat op de verkoopplek kan hangen. Het advies is doppen aan te bieden met filter, zodat de beleving van de muziek zo goed mogelijk blijft en je ook nog gewoon met elkaar kunt praten. Gehoorbescherming moet het uitgaan niet minder leuk maken! 

4. Communicatie en bewustwording
De campagne I Love My Ears, opgezet door het ministerie in samenspraak met VVEM en VNPF, is gericht op het publiek. De campagne is tijdens ADE van start gegaan

Klik hier voor inschrijving informatiemiddag op 29 oktober 2014 

Website I Love My Ears  

 
 

Volg ons

Volg ons ook via RSS, Facebook en/of Twitter

Waar vind je ons?

Telefoon: 0183-822946
Email: contactformulier
Website: www.vvem.nl

U bevindt zich hier: Home Geluid en bezoekers, convenant