VVEM Nieuws overzicht

Informatie van de NCTV: Wat te doen bij een terroristische aanslag?

De NCTV heeft informatie voor publiek over wat te doen bij een terroristische aanslag. Deze de informatie is beschikbaar via de zowel de website van de NCTV www.nctv.nl als crisis.nl via de link http://www.crisis.nl/wees-voorbereid/terrorisme.aspx. Daar is ook een factsheet te vinden over wat te doen bij een aanslag. Evenementenorganisaties zijn welkom om deze informatie te gebruiken in hun eigen communicatiemiddelen of te verwijzen naar http://www.crisis.nl/wees-voorbereid/terrorisme.aspx. De factsheet vind je bijgevoegd, HIER.

Onderstaand vind je een samenvatting van deze informatie, relevant voor evenementen. 

 

Wat moet ik doen bij een terroristische aanslag?

Wat u moet doen, hang af van de omstandigheden en het soort aanslag. Over het algemeen gelden de volgende adviezen: 

  • Breng uzelf in veiligheid
  • Ga niet kijken op de plaats van de (dreigende) aanslag. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en volg de aanwijzingen van hulpverleners op.
  • Bij een bomaanslag: ga naar een open plek. Blijf uit de buurt van grote gebouwen. Gebruik geen lucifers of aanstekers, vanwege de kans op een gasontploffing.
  • Geef de politie alle informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de daders, zoals een signalement of foto’s en video’s die u heeft gemaakt.

 

Hoe kan ik helpen om een aanslag te voorkomen?

Wees alert op verdachte situaties. Bijvoorbeeld een achtergelaten koffer, of iemand die opvallend veel interesse heeft in de beveiliging van een gebouw of terrein. Bel bij een acute situatie het landelijke alarmnummer 112. Vindt u een situatie verdacht of heeft u een vermoeden? Bel dan de politie via 0900 8844. U kunt ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.

 

Wat is verdacht?

Het is moeilijk in het algemeen te zeggen wat verdacht is en wat niet. Dat hangt af van de situatie. Een aantal voorbeelden: 

  • Ziet u een achtergelaten koffer, dan kan dat verdacht zijn. Waarschijnlijk was iemand vergeetachtig en is er niets aan de hand. Toch is het beter om meteen een medewerker van het openbaar vervoer te waarschuwen of de politie te bellen.
  • Mensen die overdreven veel aandacht hebben voor de beveiliging van een gebouw of een terrein kunnen bezig zijn met de voorbereiding van een aanslag. Waarschuw in dat geval de politie.
  • Het kan zijn dat u toevallig mensen met elkaar hoort praten en dat hun woorden u verdacht voorkomen. Licht de politie in.

 

 

Actal: Evenementen en festivals ervaren te veel regeldruk

27-04-2017   Organisatoren van evenementen en festivals, zoals die op Koningsdag en 5 mei, hebben last van complexe, administratieve procedures en onduidelijke, soms overbodige eisen. Zo moeten eigenaren van foodtrucks die elk jaar aan een evenement deelnemen, iedere keer weer een vergunning aanvragen, terwijl ook een doorlopende vergunning mogelijk is. Vaak blijken ook de eisen die overheden stellen aan een bepaald soort evenementen, fors van elkaar te verschillen, zonder dat daar goede redenen voor zijn. Zo verschillen de milieueisen voor oldtimers die meedoen aan een rally per gemeente, zonder dat duidelijk is waarom. “Veel regels zijn ingesteld met het oog op grote evenementen en festivals. Maar die maken slechts 4% uit van het totaal, de andere 96% zijn klein. En die worden vaak georganiseerd door vrijwilligers. Voor hen zijn de regels niet proportioneel en niet werkbaar”, aldus Jan ten Hoopen, collegevoorzitter van Actal.

 

Onderzoek laat zien dat het eenvoudiger kan

De eisen die de overheid stelt aan de organisatoren van festivals en evenementen kunnen duidelijker en reëler. En de procedures voor de aanvraag van een vergunning kunnen slimmer. Zo weten organisatoren eerder waar zij aan toe zijn, en kost het hen minder inspanning en minder geld. De regeldruk kan structureel omlaag met € 2 miljoen per jaar. Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, onderzocht de regeldruk rondom festivals en evenementen. Op basis van een sectorscan zegt Jan ten Hoopen, collegevoorzitter: “Veel complexiteit en onnodige verplichtingen kunnen tot het verleden behoren. Bijvoorbeeld de eis dat er een brandblusapparaat moet zijn bij een lampionoptocht, ook als er in de lampionnen lampjes branden op een batterij.” Actal richt zijn advies aan de ministers van Economische Zaken en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

 

Organisatie is complex en tijdrovend

Organisatoren van festivals en evenementen moeten aan veel verplichtingen voldoen. Voor de evenementenvergunning, de drank- en horecavergunning en diverse ontheffingen. Zij moeten ook zorgen voor de inzet van voldoende en bevoegde verkeersregelaars. De 4.000 grote evenementen in Nederland – zoals de Nijmeegse Vierdaagse of de Libelle Zomerweek – hebben hiermee te maken. Maar ook de 85.000 kleinere evenementen, van bijvoorbeeld sport- en scoutingclubs, van de Oranjeverenigingen en andere stichtingen. Zij – en de vele enthousiaste vrijwilligers – dreigen te verdrinken in de eisen en procedures. Daarom heeft Actal een sectorscan uitgevoerd. “Daaruit blijkt dat het allemaal veel simpeler, sneller en slimmer kan. Het is op dit moment een enorm gedoe, vooral de afstemming over openbare orde, veiligheid en gezondheid”, aldus Jan ten Hoopen. Vervelend is ook dat de regels per gemeente verschillen. Gaat het bij een evenement in één gemeente vaak om afstemming met meer dan tien partijen … een Tour-de-France etappe dwars door Nederland levert een veelvoud aan afstemmingsmomenten op. Vooral voor amateurverenigingen en vrijwilligersorganisaties is dat vrijwel niet te doen.

 

Andere benadering in wet en regelgeving nodig

De huidige regelgeving kent een traditionele opzet met verplichtingen en een toets vooraf om een vergunning te krijgen. Dit komt omdat de regels eigenlijk gericht zijn op grote evenementen. Maar grote evenementen maken slechts 4% van het totaal uit. Daarom adviseert Actal een omgekeerde benadering. Bij het maken van nieuwe regels voor festivals en evenementen moet het kleine evenement voorop komen te staan. Met dit ‘think small first’ principe breng je eenvoud in regelgeving. Nu is het precies andersom, waardoor er veel te veel eisen worden gesteld aan de organisatoren van kleine festivals. “Zo voorkom je dat er eisen aan organisatoren van kleine evenementen worden gesteld die niet proportioneel zijn. Zoals het geval van de organisator van een klein festival op een dorpsplein die verplicht was om een berekening te maken van de draagkracht van het plein, omdat daaronder toevallig een fietsenstalling is”, zegt Ten Hoopen.

 

Er zijn kansen voor meer eenvoud

De sectorscan laat ook zien waar het allemaal eenvoudiger kan. Er zijn wel degelijk goede voorbeelden, zoals het ene loket waar organisatoren terechtkunnen voor alle benodigde informatie en voor de aanvraag van een vergunning. En: gemeenten die ervoor zorgen dat informatie uit eerdere aanvraagprocedures opnieuw wordt gebruikt bij een volgende aanvraag. Verder kunnen gemeenten ook bijvoorbeeld een maatwerk-aanvraagformulier ontwikkelen dat alleen de relevante vragen in beeld brengt, en zo de invullers veel tijd bespaart. En kunnen zij een modelvergunning maken, zodat organisatoren van tevoren weten aan welke eisen zij moeten voldoen. “Interessant is dat het onderzoek zo veel grote en kleine verbetermogelijkheden in beeld brengt. Er zijn veel goede praktijkvoorbeelden, het is zaak om daar op grotere schaal gebruik van te maken”, zegt Ten Hoopen.

 

Ook de dienstlening moet beter

Organisatoren van festivals en evenementen zijn vooral veel tijd en energie kwijt aan de afstemming met gemeenten, wegbeheerders en veiligheidsregio’s. Een gezamenlijk afstemmingsoverleg – waar al deze partijen aanwezig zijn – scheelt organisatoren veel tijd. Ook zijn zij erbij gebaat als een gemeente waar veel evenementen en festivals plaatsvinden, gaat werken met een accountmanager of een evenementbureau, zoals de gemeente Dordrecht dat nu al doet.

 

Het advies aan minister Kamp vindt u hier.

Het advies aan minister Plasterk staat hier.

Het advies aan de VNG vindt u hier.

Het onderzoeksrapport vindt u hier

Jubileumeditie Nationaal Congres Citymarketing in het teken van “Fans van je stad”

Amsterdam, 7 maart 2017 – Maandag 12 juni 2017 vindt in het ATLAS Theater in Emmen de tiende editie plaats van het Nationaal Congres Citymarketing (NCC). Het NCC is dé jaarlijkse ontmoetingsplaats voor mensen werkzaam in marketing, communicatie en/of promotie bij de overheid, in de publiek-private sector, wetenschap en bedrijfsleven; een traditie op het gebied van citymarketing. Tijdens het congres wordt ook de 8e Nationale Citymarketing Trofee (NCT) uitgereikt aan “de beste citymarketing gemeente van Nederland” in de categorie tot 120.000 en 120.000+ inwoners.

Met sprekers van kaliber en mogelijkheden om met collega’s uit het hele land ervaringen uit te wisselen, is het NCC door en voor de branche. Wetenschappelijke, bestuurlijke en praktische invalshoeken komen aan bod en er worden tips en adviezen gegeven over de opzet van beleid en organisatie. Het programma bestaat uit een plenair gedeelte en een zeer gevarieerd aanbod van themasessies/tafelgesprekken in kleinere groepen. Daarnaast is er een belangrijke plaats ingeruimd voor kennisuitwisseling en het bespreken van werkervaringen.

2017 in het teken van “Fans van je stad”

De 10e editie van het NCC heeft als thema “Fans van je stad”. Citymarketing drijft op de aanbevelingen van mensen in je omgeving; een bestemming wordt sociaal opgebouwd en uitgedragen. Inwoners, ondernemers en reizigers delen ervaringen, foto’s en verhalen over hun favoriete stad, simpelweg omdat zij er trots op zijn. Maar hoe worden zij ambassadeurs van je stad en op welke wijze kun je daar als citymarketeer op inspelen?

Tijdens de themasessies/tafelgesprekken geven visionaire sprekers als Peter Kentie (Eindhoven Marketing), Nico Mulder (24H Amsterdam) en Bram Jonkheer (Blauw Research), hun visie op de thematiek en de toekomst van het vakgebied met als doel citymarketeers te informeren en inspireren.

Verkiezing “beste citymarketing gemeente van Nederland”

Op het NCC17 wordt traditiegetrouw ook de Nationale Citymarketing Trofee (NCT) uitgereikt aan “de beste citymarketing gemeente van Nederland” van het afgelopen jaar in de categorie gemeenten tot 120.000 inwoners en gemeenten met 120.000+ inwoners. In 2016 vielen de beide prijzen in Zuid-Holland met respectievelijk Goeree-Overflakkee en Den Haag. Nieuw deze editie is de titel “Citymarketing Personality of the year”. Deze trofee wordt uitgereikt aan een (rechts)persoon die het afgelopen jaar van bijzondere betekenis is geweest voor de citymarketing, beeldvorming en uitstraling van een stad of gemeente. Het kan een bestuurder, citymarketeer, vereniging of instantie zijn. Maar ook een ondernemer of individuele inwoner.

De winnaars van de NCT worden bepaald door een onafhankelijke en deskundige jury onder het voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan, lid van de Eerste Kamer en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Gastgemeente Emmen

 

Het Drentse Emmen is de gastgemeente van het NCC17. Emmen ligt op de zuidelijke uitloper van de Hondsrug, een zandrug met een lengte van 70 kilometer en een hoogte van 20 meter boven NAP. De Hondsrug, inclusief de plaats Emmen, vormt het enige UNESCO-gepart van Nederland. Het centrum van Emmen heeft de afgelopen tien jaar een metamorfose ondergaan. Vanaf 2007 is gewerkt aan de Centrumvernieuwing Emmen, een integrale gebiedsontwikkeling in het centrum van Emmen om een nieuw stadshart te creëren. Het grootste project in de geschiedenis van Emmen heeft ervoor gezorgd dat inwoners en ondernemers weer trots zijn op hun centrum.

 

 

 

 

 

Als u geïnteresseerd bent in de aankoop van drugs online zijn, kan nu het beste moment om dit te doen. Bijvoorbeeld Antabuse is het een gebruikte bij personen met chronische alcoholisme. Maakt een onsmakelijk reactie bij het drank van alcohol, die het verlangen om te drank vermindert. Een algemene sexuele klacht onder de mensen is de erectiestoornissen. Viagra is een geneesmiddel voorgeschreven voor de behandeling van duikers ongesteldheid. Wat heb je al weet over "viagra"? Wat heb je om te studeren over "kamagra jelly kopen"? Een medische review over "viagra kopen" blijkt dat mensen de zeer globaal seksuele gezondheid probleem is erectiestoornissen. Onvoorwaardelijk, kan seksuele ziekten verzachten chronische pijn en, nog belangrijker, bevestigen de geneugten van het leven. Kan je remedies, zoals Viagra, van het internet bestellen? Hoewel deze drug is niet voor gebruik bij vrouwen, is deze medicatie niet gevaarlijk te zijn voor een ongeboren baby.

 
 

Volg ons

Volg ons ook via RSS, Facebook en/of Twitter

Waar vind je ons?

Telefoon: 0183-822946
Email: contactformulier
Website: www.vvem.nl

U bevindt zich hier: Home Nieuws Berichten van derden