Tenten ingestort, festival is afgelast

Er zijn minstens vijf doden en een zeventig-tal gewonden (waarvan elf zwaargewonden) gevallen op Pukkelpop door het noodweer, zo meldt het Belgische tv-journaal. Eerder berichtte dagblad De Standaard op gezag van de brandweer dat het om zes doden zou gaan. Meerdere tenten op Pukkelpop zijn ingestort. Ook zijn enkele bomen omgewaaid, waarvan zeker eentje op een eettent is gevallen. Volgens Studio Brussel reden ambulances af en aan. Er waren 60.000 mensen op Pukkelpop aanwezig, media rapporteren dat velen al naar huis vertrokken zijn.

In eerste instantie zou het festival op de tweede dag hervat worden, maar inmiddels is het volledig afgeblazen. De organisatie laat weten: “Pukkelpop is in diepe rouw. We voelen erg mee met de families en vrienden van de slachtoffers. Woorden schieten te kort. We kunnen ons er dan ook niet mee verzoenen om het festival verder te laten plaatsvinden. Daarom hebben wij besloten om Pukkelpop 2011 voor de rest van het weekend stop te zetten.”

Update van persconferentie

Burgemeester Hilde Claes van Hasselt wist om 21.00 uur op een persconferentie nog van twee doden. Zij meldde dat ??n slachtoffer op het terrein is gevallen en een tweede op de camping. Verder zijn “een veertigtal slachtoffers geteld. Dat is volgens de informatie die we nu hebben. Er wordt gewerkt aan een noodnummer.” Dat is er inmiddels 0032 – (0)11-239711.

De burgemeester voegde daar aan toe de “veiligheid en rust onder de bezoekers heel belangrijk is. Om die reden hebben we de organisatie gevraagd nu al rustig een beetje muziek terug te spelen op de weide. Zodat de rust die er nu is behouden kan blijven.”

Wat gebeurde er?

Onder meer Skunk Anansie en Smith Westerns moesten de show staken, door het korte onweer dat even voor 19.00 uur over het terrein raasde. “Storm trekt langzaam weg. Alle optredens voorlopig gestopt”, twitterde Studio Brussel om 18.40 uur. Een bezoeker twitterde dat “de Chateau-tent, een eettent en de Humo-stand omver zijn gewaaid” en een ander fotografeerde een omvergeblazen geluidstoren. Een filmpje op YouTube laat de instorting van een van de tenten zien.

De Amerikaanse indieband Smith Westerns maakte het van nabij mee en frontman Cullen Omori twitterde: “Stage collapsed max almost got crushed by the tress. I hope pukkelpop has insurance bc all our shit is broke. Praying no one got hurt. Wtf.”

Ook een aangeslagen zangeres Skin van Skunk Anansie doet op Facebook verslag van de gebeurtenissen. “Still at Pukklepop festival after a burning hot sunny day turned into a mini hurricane which hit the stage during our set, a tower fell onto our truck, we had to run for our lives mid-set as hail hit the stage and the wind began to tear it to pieces, we were unable to continue to play, this was the scariest moment I have ever seen or felt in my 20 years of being an artist. The rumour is 5 people died today, my heart goes out to all their families, very sad time. Skin.”

Studio Brussel heeft reacties van diverse acts op het festival verzameld.

Paniek

De Standaard rapporteert dat er paniek uitbrak onder een deel van het publiek, omdat tijdens het tien minuten durende onweer “in de tenten al snel nog nauwelijks plek om te schuilen was”. Ook zou in de kleinste tent (de chateau) de draagconstructie gebroken zijn en andere tent (de boiler-room) deels ingezakt zijn. De Standaard-journalist Peter Vantyghem is zelf lichtgewond geraakt en vertelt de krant: “De chateau lag plat in een minuut, terwij Smith Westerns aan het spelen was. Alles stortte in of waaide weg.”

Veel bezoekers zouden het terrein al verlaten hebben. Ook zouden de zij-openingen van het terrein geopend zijn om het vertrek van het publiek te vergemakkelijken. Volgens Studio Brussel vertrokken velen en wachtten anderen een offici?le verklaring van de organisatie af.

StuBru doet nu live verslag van het festivalterrein, dat is veranderd “in een grote modderpoel”. Bewegende beelden van de ramp zijn te vinden op YouTube en bij onder meer de NOS.

Reactie Lowlands

Middels een persbericht laat de Lowlandsorganisatie weten geschokt te zijn door de gebeurtenissen op Pukkelpop.

‘Donderdagavond viel ook op Lowlands in Biddinghuizen een zware regenbui die gepaard ging met onweer. Hoewel het festival morgenmiddag van start gaat, zijn er inmiddels wel enkele tienduizenden bezoekers op de campings aanwezig. De regenbui heeft niet voor grote overlast gezorgd en het festival vindt normaal doorgang. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zien er gunstig uit. Het zal niet volledig droog blijven maar noodweer wordt niet voorspeld.’

‘De Lowlandsorganisatie heeft geen contact opgenomen met haar Belgische collega?s om de druk aldaar niet verder te vergroten. Op dit moment zijn er nog geen afzeggingen van acts die vandaag op Pukkelpop optraden en later deze week op Lowlands staan.’

Pukkelpop

Pukkelpop vindt tegelijk met Lowlands plaats maar begint al op donderdag en eindigt zodoende zaterdag. Vorig jaar kende het festival ook een dramatische editie, toen pleegde de zanger van Ou Est Le Swimming Pool zelfmoord. Ook overleed toen Michael Been, de 60-jarige vader van bassist Robert Been van Black Rebel Motorcycle Club. Hij werd onwel in de backstageruimte.

Noodweer in Nederland in 2010

In 2010 hadden meerdere Nederlandse festivals last van noodweer. Op het Zwarte Cross-terrein stortten toen meerdere tenten in, met vier gewonden tot gevolg. Het Source festival nabij Utrecht werd zowat weggevaagd, waarna de tweede festivaldag afgelast moest worden.

Bron: 3voor12

Zeker ??n dode bij Pukkelpop na noodweer

Op het festival Pukkelpop bij het Belgische Hasselt zijn zeker ??n dode en zeven zwaargewonden gevallen doordat enkele grote tenten zijn omgewaaid. Op het terrein is paniek uitgebroken. De organisatie heeft het festivalprogramma afgelast.

Precieze cijfers over het aantal doden en gewonden zijn er nog niet. Eerdere berichten over een zestal doden zijn door de brandweer gecorrigeerd.

Het festival begon zonnig, maar om 18.00 sloeg het noodweer toe. De zij-ingangen van het festivalterrein zijn opengezet zodat mensen weg kunnen. Het mobiele telefoonnetwerk ligt zo goed als plat, waardoor het moeilijk is mensen te bereiken. Er waren zo’n 60.000 mensen op het festivalterrein op het moment van het noodweer.

Vorig jaar kende Pukkelpop ook een dramatische editie, toen pleegde de zanger van Ou Est Le Swimming Pool zelfmoord.

‘Apocalyptische toestanden’

De Amerikaanse indieband Smith Westerns maakte het noodweer van dichtbij mee en zanger Cullen Omori twitterde: “Stage collapsed max almost got crushed by the tress. I hope pukkelpop has insurance bc all our shit is broke. Praying no one got hurt. Wtf.”

Dat is ze op boze reacties komen te staan, aangezien er op het moment van twitteren al berichten waren over mogelijke doden.

Ooggetuigen

“Het water stond tot aan mijn schenen”, zegt ooggetuige Ilse op 3FM. “Iedereen verlaat het terrein. Toen wij gingen, stonden er nog een paar mensen, maar verder ging iedereen naar huis. Wij zitten ook op de snelweg.”

Volgens een andere ooggetuige wilden de meeste mensen schuilen en droog blijven staan. “Het was een barricade waar je niet doorheen kon, dus we hebben moeten duwen om buiten te komen.”

Volgens de Belgische krant De Standaard zouden behalve tenten ook bomen zijn omgewaaid. Een VRT-verslaggever sprak over “apocalyptische toestanden”.

Lowlands

Pukkelpop vindt in hetzelfde weekend als Lowlands plaats, maar telt vier dagen en begint daarom al vandaag. Het noodweer trekt nu over Zuid-Nederland. Het KNMI heeft de code Oranje afgegeven, de op een na hoogste.

Bron: NOSop3

Onderwerpen