Gastvrij Nederland is een campagne gestart tegen het plan om het lage btw-tarief af te schaffen. Consumenten en andere belanghebbenden kunnen hun stem laten horen via www.neetegenmeerbtw.nl. ?Het Kabinet presenteert de belastingherziening alsof we er allemaal beter van worden, maar de ondernemers in de gastvrijheidseconomie worden gedwongen om 15% meer belasting aan de consument te vragen. Dat is absurd?, aldus voorzitter van Gastvrij Nederland Kees van Wijk. Het plan om het btw-tarief van 6% af te schaffen heeft grote negatieve gevolgen voor de sector, waaronder omzetverlies en verlies van banen. Vandaar de actie Nee tegen meer btw! Consumenten en andere belanghebbenden kunnen hun stem laten horen op www.neetegenmeerbtw.nl, de Facebookpagina of via Twitter (#neetegenmeerbtw). Eind augustus worden de stemmen geteld en aangeboden aan de Tweede Kamer.

Verlies van omzet en banen
Eerder liet Gastvrij Nederland onderzoek doen naar de effecten van het schrappen van het lage btw-tarief. Onderzoeksinstituut NYFER berekende dat afschaffing van het 6% btw-tarief een verlies van 55.000 banen voor de sector betekent. Het kabinet houdt vast aan zijn voornemen terwijl ervaring met soortgelijke maatregelen in andere EU-landen laat zien dat de btw-opbrengst meestal tegenvalt, en ook de kosten van sociale zekerheid hoger uitvallen. Daarom is het onbegrijpelijk dat het kabinet doorgaat op deze koers.

Minder echte omzet en geen groei
Bij afschaffing van het 6% btw-tarief voor de hele sector leveren gastvrijheidsbedrijven zo?n 1,5 miljard euro aan omzet in. Door een hogere btw stijgt de consumentenprijs, waardoor de feitelijke omzet daalt met gevaar voor werkgelegenheid. De ruim 1,5 miljard euro lastenverzwaring komt nooit ??n-op-??n bij de sector terug via lastenverlichting. De verschillen tussen Nederland en buurlanden worden weer groter. Het risico van omzet die weglekt is in de grensstreek al gebleken bij de accijnsverhogingen.

www.neetegenmeerbtw.nl

Onderwerpen