Duurzame evenementenlocatie

Amsterdam ArenA commissaris Hans Zwarts lichtte de plannen toe. “De Amsterdam ArenA wil transformeren naar een duurzame evenementenlocatie met vermindering van energie- en watergebruik, CO2-emissies, afvalproductie en mobiliteitsbelasting als belangrijke speerpunten”. Duurzaamheid zal tevens onderdeel zijn van het onderzoek naar de eventuele uitbreidingsvarianten ten behoeve van het WK Voetbal 2018/2022.

Concrete stappen ArenA

Een maatregel die op korte termijn genomen zal worden is bijvoorbeeld het overstappen op groene energie. Denk ook aan maatregelen zoals een duurzaamheidprogramma, het aansluiten van de ArenA op stadswarmte en -koeling en het behalen van een milieukeurmerk of vergelijkbaar (internationaal) certificaat. De maatregelen richten zich overall op de volgende thema?s: energiebesparing, duurzame energieopwekking, afval- & watermanagement, duurzame catering, duurzame inrichting en innovatieve (technische) installaties.

Gezamenlijke ambitie

Gemeente Amsterdam ondersteunt de plannen vanwege de eigen ambities op klimaatgebied. De gemeentelijke organisatie moet namelijk in 2015 klimaatneutraal zijn en zet vooral in op duurzaam bouwen en duurzame energievoorziening.

Wethouder Marijke Vos: “Amsterdam heeft een zeer ambitieus klimaatbeleid en behoort hiermee tot de top van Europa. Ook de Amsterdam ArenA spreekt wereldwijd tot de verbeelding. Ik ben dan ook erg blij dat ook de Amsterdam ArenA duurzaamheid als een van haar speerpunten maakt”.

Samenwerking

De gemeente Amsterdam is mede initiatiefnemer en aandeelhouder van de Amsterdam ArenA. In de toekomst zullen beide partijen de samenwerking m.b.t. duurzaamheid verder bevestigen en concretiseren in een convenant. Dit op basis van een duurzaamheidprogramma en plan van aanpak om stap voor stap te komen tot de ambitie klimaatneutraal.

Dag van de Duurzaamheid

De ondertekening van de intentieverklaring vond plaats op de Dag van de Duurzaamheid, 9-9-2009. Minister Cramer gaf het startsein voor de Dag van de Duurzaamheid door in de ArenA een groen vuur te ontsteken.

?

?

Onderwerpen