27 oktober 2007- Een proef met vingerafdrukcontrole in drie voetbalstadions is volgens de KNVB mislukt. De bond roept biometriebedrijven op tot snellere systemen.
Tijdens de proef, die door TNO in opdracht van de KNVB werd gehouden, bleek het te makkelijk om de vingerafdrukscanners te foppen. Dat kon bijvoorbeeld als stadionbezoekers wat wax op hun vingers deden. Ook bleek dat de scanners niet snel genoeg werkten, zodat de rijen te lang zouden worden.

De vingerafdrukcontrole was bedoeld als extra hulpmiddel bij het weren van hooligans met een stadionverbod. De pilot, die vorig jaar van start ging, liep in De Kuip in Rotterdam, het Gelredome in Arnhem en de Amsterdam ArenA. Er deden enkele honderden vrijwilligers mee. Elke deelnemende supporter werd bij binnenkomst gevraagd zijn vinger op een scanner te houden.

De doorstroomsnelheid van supporters was tijdens de proef te traag, vertelt KNVB-woordvoerster Renske Bruinsma. "Wij hadden die gesteld op maximaal drie seconden, maar het bleek dat de scanners pas waterdicht zouden zijn als ze per supporter acht seconden de tijd zouden krijgen. Dat vinden we te lang, omdat er dan te lange rijen en irritaties ontstaan." De scanners lieten 15 tot 20 procent van de mensen onterecht door.

De voetbalbond vindt dat vingerafdrukcontrole best een goede oplossing kan zijn, alleen zijn de kinderziektes er nog onvoldoende uit. Tijdens een internationaal congres over biometrie in Londen deed de KNVB deze week dan ook een oproep aan de leveranciers van vingafdruksystemen om te zorgen voor snellere en betere technieken. "We hopen dat dit leidt tot een vervolg", aldus Bruinsma.

Over andere vormen van biometrie denkt de voetbalbond nog niet. "Voor deze proef hadden we al een onderzoek gehouden en daaruit bleek dat vingerafdrukcontrole het beste zou zijn." De voetbalbond overweegt nog niet toegang te vragen tot de digitale vingerafdruk zodra deze op de chip op het paspoort komt te staan. Dat is naar verwachting over enkele jaren het geval." Maar we houden wel alle ontwikkelingen in de gaten."
Vitesse is al gestopt met de proef, Ajax en Feyenoord gaan wel verder met een eventueel vervolg van het project. Bruinsma: "We gaan door als de techniek is verbeterd. Dan gaan we opnieuw testen. Daar willen we graag op wachten."

Er zijn circa 1200 voetbalsupporters met een stadionverbod in Nederland. Als volgend jaar een nieuwe wet is werking is getreden moeten hooligans met een stadionverbod zich tijdens duels van hun club verplicht melden bij de politie.

Onderwerpen