Van een onzer verslaggevers

UTRECHT – Burgemeester A. Brouwer van Utrecht is verbijsterd en woedend over de uitspraak van de bestuursrechter dat organisator ID&T 30.000 bezoekers toe mag laten tijdens het dancefeest Trance Energy op 16 februari in de Jaarbeurs. Brouwer wilde het feest verbieden als ID&T meer dan 25.000 kaartjes zou verkopen. Bij een hoger bezoekersaantal moeten volgens de burgemeester zoveel politiemensen worden ingeschakeld, dat de veiligheid in andere delen van de stad niet kan worden gegarandeerd.

Bestuursrechter mr. P. van der Beek besliste vrijdag dat de dancepromotor 30.000 partygangers toe mag laten tot Trance Energy. De schriftelijke motivering van dat besluit volgt nog.

Burgemeester Brouwer is ronduit verbluft over de opstelling van de rechtbank. Zij verwijt de rechter dat die de verantwoordelijkheid voor de openbare orde overneemt. \”De rechter geeft met deze uitspraak immers aan, dat zij meent béter de risico\’s van een dergelijk grootschalig evenement te kunnen taxeren dan de politie. De rechter gaat op de stoel zitten van de politie en de gemeente. Dat is een kwalijke zaak\”.

Volgens Brouwer zijn de gevolgen voor Utrecht groot. \”Wij zijn door de uitspraak verplicht vijftig agenten extra in te zetten. Die zijn nodig om in de rest van Utrecht de orde te handhaven, maar kunnen natuurlijk niet op twee plekken tegelijk zijn\”. Brouwer vindt ook dat de rechter met haar uitspraak een gedoogcultuur bevordert.

Onderwerpen