Er vinden in Nederland steeds meer grootschalige evenementen plaats. Dat vereist strikte veiligheidsmaatregelen. TNO heeft een technologie ontwikkeld voor het volgen en in goede banen leiden van grote bezoekersstromen. Samen met het bedrijf Bluetrace is de technologie doorontwikkeld tot het systeem Crowd Control Assistent (CCA) , dat inmiddels succesvol wordt ingezet.
Buienradar
Alle informatie wordt verstuurd van de scanners naar speciale visualisatiesoftware. Deze software kan op een laptop staan, maar bijvoorbeeld ook een daarvoor geschikte mobiele telefoon. Informatie over bezoekersstromen verschijnen op het scherm in de vorm van een buienradar. Liemburg: ?Op plekken met zeer hoge concentraties bezoekers (vier personen per vierkante meter) kleur het scherm rood, terwijl rustige plekken worden aangeduid als groen. Het systeem meet het totale aantal bezoekers en geeft bovendien informatie over het aantal unieke bezoekers. Dat is vanzelfsprekend belangrijke informatie voor de organisator. De informatie die de CCA afgeeft is real time informatie, die elke minuut wordt ververst. Dat maakt de informatie uiterst betrouwbaar.?
Sinterklaasintocht
Dat de CCA in de praktijk ook echt werkt, is gebleken. Het systeem is inmiddels ingezet bij tal van grote en iets minder grote evenementen, waarvan Sail Amsterdam de grootste is. Liemburg: ?Eind 2009 hebben we het systeem ingezet bij de intocht van Sinterklaas in Haarlem. Onze opdrachtgever, de gemeente, had behoefte aan inzicht in de hoeveel bezoekers en in de vraag hoe zij zich door de stad bewogen. Zo wilde de gemeente bijvoorbeeld weten of mensen die in de haven hebben staan kijken, vervolgens ook het centrum in gingen. Dit om te voorkomen dat de binnenstad overvol zou raken, met alle veiligheidsproblemen van dien. Overigens hadden we het systeem gekoppeld aan een tekstkar, die actuele berichten voor de bezoeker toonde. Bijvoorbeeld: ?Vanwege grote drukte kunt u niet naar de binnenstad.? Dat maakt het CCA-systeem nog beter inzetbaar.?
Branche Innovatie Contract
Liemburg is enthousiast over de kans die zijn bedrijf heeft gekregen om samen met TNO een innovatie in de markt te zetten. ?Ons bedrijf telt 35 medewerkers. Normaal gesproken is het voor een bedrijf met die omvang niet mogelijk om op dat hoge niveau toegang te hebben tot research & development capaciteiten van TNO. Dankzij het Branche Innovatie Contract (BIC) kon dat wel. Dit is voor iedere MKB?er een droom. Ik vermoed dat we met de CCA drie, vier jaar voorop lopen op de concurrentie. Maar we zitten niet stil. Binnenkort verschijnt versie 2.0 en die biedt de mogelijkheid om beelden op te slaan, zodat ze als bewijsmateriaal kunnen dienen. Bovendien willen we ernaar toe dat de CCA ook voorspellingen kan doen, net als de echte buienradar. Maar belangrijk is op dit moment vooral dat we dat Europese patent bemachtigen. Dat geeft ons nog meer voorsprong.?