Popindustrie-sector stelt gezamenlijk document op, o.a. Blaudzun, Tim Knol, Kyteman en Duncan Stutterheim spreken op Hoorzitting popmuziek

Tweede Kamer

Verbeter het klimaat voor de popmuziek, ondersteun het ondernemerschap van de popsector en geef meer aandacht aan talentontwikkeling. Dat zijn samengevat de adviezen die o.a. Buma Cultuur, Buma/Stemra, ID&T, Mojo Concerts en verschillende beroepsverenigingen voor muzikanten vandaag geven aan de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zo maakt de gehele popsector ??n vuist in aanloop naar de Hoorzitting Popmuziek, aanstaande woensdag in de Tweede Kamer. Vandaag werd ook bekend dat o.a. Tim Knol, Kyteman, Blaudzun, Wilbert Mutsaers (zendermanager 3FM) en Duncan Stutterheim een pleidooi zullen geven tijdens de hoorzitting. Lees hieronder het gehele document en alle sprekers.

?
?

“Ondernemers in de popsector zien zich geplaatst voor veel uitdagingen”, zo stelt het document. Het relatieve belang van de Nederlandse muziek op de Europese markt neemt af van 4.5% in 2008 naar 3.2% in 2013, en dat is een “zorgwekkende” ontwikkeling. Sectorondersteunende instanties verdwijnen, en er worden zorgen uitgesproken over de aanwas van nieuw talent. Daarom stelt de popsector nu in het document een drietal vragen: verbetering van het klimaat voor de popmuziek, betere ondersteuning van ondernemerschap en meer aandacht voor talentontwikkeling. Lees het gehele document hier (pdf), dat is ondertekend door Buma Cultuur, Buma/Stemra, FNV-KIEM, ID&T, NVPI, MMFnl, Mojo Concerts, de Nederlandse Publieke Omroep, Ntb, POPnl, Promotie Podiumkunsten Internationaal, Sena, VNPF en VVEM.

Hoorzitting popmuziek
Op verzoek van SP en PvdA komt er aanstaande woensdag 10 april een hoorzitting over popmuziek in de Tweede Kamer. De partijen willen meer kansen voor Nederlands muziektalent op podia, op de radio en via (door Rutte I afgeschafte) exportsubsidies en vindt dat Nederland het laat afweten. Zo zijn we nu het enige EU-land zonder exportbureau. Woensdag 10 april schuift in de kamer een keur aan deskundigen aan. Zie hieronder het overzicht:

Blok 1: 10.00 ? 11.30 uur
Marcel Albers (artiestenmanager en voorzitter van MusicManagersForum NL)
Paul Solleveld (directeur NVPI (branche-organisatie platenindustrie)
Wilbert Mutsaers (zendermanager radio 3FM)
Eric van Eerdenburg (directeur Lowlands festival)
Vincent Patty (Jiggy Dj?)
Colin Benders (Kyteman / Kytopia)
Tim Knol

Blok 2: 11.30 ? 13.00 uur
Duncan Stutterheim (oprichter/directeur van ID&T)
Berend Schans (directeur VNPF, branche-organisatie podia & festivals)
Peter Smidt (Buma Cultuur en Noorderslag)
Arjen Davidse (hoofd internationaal ‘Promotie Podiumkunsten’)
Jan van der Plas (stichting PopNL)
Johannes Sigmond (Blaudzun)
Leo Blokhuis (popjournalist)
Isis van der Wel (100% Isis / DJ Isis)

Onderwerpen