maandag 29 november 2010 NIJMEGEN – Het verhaal dat bovenmatige politie-inzet bij evenementen ten koste gaat van andere politietaken is onzin. Dat stelt burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen. Volgens een berekening van de politieregio Gelderland-Zuid is het regiokorps per jaar 15 fte’s kwijt aan evenementen.

En dan praat je over de hele regio Gelderland-Zuid, vanaf bijna Gorinchem tot aan Millingen. Ik zou dat aantal van 15 fte’s nog wel verlaagd willen zien”, zei De Graaf zaterdag in een debat over politie-inzet, maar hij liet ook doorschemeren dat dat aantal hem niet ongerust maakt.

Desondanks zal De Graaf van zijn recht als korpsbeheerder gebruik maken om evenementen te verbieden als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. En dat kan ook zijn als het belang van bewoners van stad of dorp in het geding is. evenement “Veiligheid op en rond evenementen is niet alleen een zaak van de politie en de overheid”, vindt De Graaf. “Organisatoren vooral ook bezoekers van evenementen moeten zelf verantwoordelijkheid opbrengen om de zaak in goede banen te leiden.”

De Graaf nuanceerde ook het beeld dat is ontstaan rondom voetbalclub NEC. “We hebben in Nijmegen per jaar maar ??n echte risicowedstrijd: tegen Vitesse. Zo’n dag kost ongeveer 100 mensen. Voor de rest kost NEC ons nauwelijks extra politiemensen.”

Toch hekelde De Graaf de KNVB die zonder enige vorm van overleg het begin van de betaaldvoetbalcompetitie naar begin augustus vervroegde. “Terwijl wij in deze regio uitdrukkelijk met elkaar hebben afgesproken: geen evenementen in augustus. Politieagenten – het zijn net gewone mensen- willen ook een keer met vakantie. En dan zegt de KNVB doodleuk dat mijn optreden NEC punten kost.”

In het debat in LUX werd ook duidelijk dat de deskundigen niets zien in het plan van minister Opstelten om kosten van politie-inzette verhalen op organisatoren van evenementen. “Dat is al eens eerder geprobeerd maar het is praktisch gezien vrijwel niet uitvoerbaar”, zei De Graaf.

 

Onderwerpen