18 juni 2004 – D66 springt op de bres voor de dance-industrie. Het beeld van dancefeesten is veel te negatief en de overheid neemt de dancewereld onvoldoende serieus, menen Tweede-Kamerlid B. van der Ham en S. Bruines, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam.

Vrijdag presenteerden zij samen met de Belangenvereniging Dance een manifest om de dancefeesten voortaan als een volwassen bedrijfstak te behandelen.
Duizenden feesten worden professioneel georganiseerd en de Nederlandse dance-industrie is goed voor een jaarlijkse omzet van 500 miljoen euro en 11.000 arbeidsplaatsen. ,,Toch kleeft er een negatief imago aan de dance, veroorzaakt door breed uitgemeten incidenten\’\’, aldus D66. Dit beeld overheerst vooral bij mensen die geen voeling hebben met de jongerencultuur, vindt de partij.
D66 pleit voor meer transparante regelgeving die niet per gemeente verschilt. Dit moet gebeuren door standaardvergunningen en standaardverordeningen op het gebied van veiligheid, vervoer, drugsbezit en geluidsmetingen. Daarnaast zouden gemeenten de helpende hand moeten bieden bij het creëren van festivalterreinen. De industrie zelf moet keurmerken opstellen voor dance-organisatoren.
Voorzitter J. Bakker van de Belangenvereniging Dance, die in juli 2003 is opgericht, meent dat er het laatste jaar een behoorlijke slag is geslagen. Een voorbeeld zijn de goed verlopen Sensation-feesten die tienduizenden bezoekers trokken. Sommige steden, zoals Maastricht, hebben dance-evenementen opgenomen in hun marketingplan. (anp)

Onderwerpen