DEN HAAG – Het kabinet bepaalt vrijdag in welke gebieden de politie extra bevoegdheden krijgt om direct te kunnen ingrijpen als er aanwijzingen zijn dat daar een terroristische aanslag wordt voorbereid. Agenten mogen in zo’n geval mensen fouilleren en voertuigen en voorwerpen onderzoeken om een terreurdaad te voorkomen.
Volgens betrouwbare bronnen in Den Haag wil het kabinet behalve de centraal stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook het Binnenhof in Den Haag, de kerncentrale in Borsele en het mediapark in Hilversum aanwijzen als zogeheten veiligheidsrisicogebieden.

Dat geldt ook voor luchthavens met burgerluchtvaart, zoals Schiphol en Rotterdam Airport. De marechaussee en de politie op Schiphol hebben al sinds 2005 een permanente bevoegdheid om preventief te fouilleren.
Op plaatsen die tijdelijk een mogelijk doelwit van terrorisme zijn, zoals grote evenementen, kan de officier van justitie mensen preventief laten fouilleren en auto’s en voorwerpen laten controleren.

De veiligheidsrisicogebieden kunnen voor langere tijd of permanent in de belangstelling staan van terroristen. De politie moet daar zonder voorafgaande toestemming van de officier van justitie tot actie kunnen overgaan. De situatie moet daar dan wel aanleiding toe geven: er moet een verdenking zijn van een terreuraanslag.
De Eerste Kamer ging half november akkoord met de verruiming van de bevoegdheden om terrorisme te kunnen bestrijden. Het kabinet had eerder al aangekondigd dat er speciale veiligheidsrisicogebieden komen, maar moet nu besluiten welke locaties dit stempel krijgen.

Bron:ANP

Onderwerpen