In februari 2015 beginnen Technical Experts uit de branche met het schrijven van een Europese norm voor hijsen en heffen in de entertainment industrie, die?voor de hele branche zal gaan gelden.?Het gaat om de CEN/TC433. Het belang van deze norm is dat die het hele spectrum van hijsen en heffen zal bestrijken, van vaste theatermachinerie tot industri?le takels, van staalkabels en lieren tot harpsluitingen en safety?s zoals wij die gebruiken binnen onze branche.

CEN is het Europese instituut dat zich met normen bezighoudt, TC433 is het Technical Comittee 433 dat deze norm gaat uitwerken. Engeland heeft hiervoor het initiatief genomen, het Duitse DIN-instituut voert het secretariaat. Vanuit de overige lidstaten zijn Technical Experts aangewezen door hun landelijke normalisatie-instituut, in Nederland het NEN. De eerste werkgroepen die van start gaan zijn WG1 over Machinery en WG2 over Working materials. Rond 2017 worden de eerste resultaten verwacht. Vanuit Nederland nemen Laura van Haperen (Trekwerk), Huub Huikeshoven (Theateradvies), Roy Schilderman (RigRoy), Dirk Bakker (Nationale Opera & Ballet) en Gert-Jan Brouwer (Frontline Rigging) aan TC433 deel.

Op Europees niveau bestaan er momenteel twee praktijkrichtlijnen, de CWA15902, deel 1 en ?2. Deel 1 gaat over hijs- en hefmachines, deel 2 over trussen. De Duitse DIN-norm is na het uikomen van deze CWA?s in 2008, herschreven en meer met deze CWA’s in overeenstemming gebracht. Deze benadering zal ook in de nieuwe Europese norm gehanteerd gaan worden.

Onderwerpen