ARNHEM (ANP) – Stadion Gelredome in Arnhem dreigt een streep te trekken door het reddingsplan van de gemeente Arnhem voor het stadion en voetbalclub Vitesse. Gelredome is het niet eens met de voorgestelde samenvoeging van het stadion en Vitesse in een holding. Gelredome wil daarnaast de grond verkopen aan een vastgoedbedrijf. In het reddingsplan staat de gemeente Arnhem die grond koopt.

?Gelredome en Vitesse hebben verschillende belangen en gaan niet goed samen?, zegt P. van Sliedrecht, directeur van stadion Gelredome. ?Bovendien willen wij zekerheid dat Gelredome een zelfstandig, multifunctioneel complex blijft en niet alleen een voetbalstadion.?

Volgens Van Sliedrecht heeft de gemeente nooit met de stadiondirectie onderhandelt over het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. ?Het plan is als een feit aan ons gepresenteerd. Ook over de prijs van het stadion en de grond is nooit met ons overlegd.?

Volgens het Arnhemse reddingsplan, koopt de gemeente het stadion en de bijhorende grond voor 24 miljoen euro. Daarvan is 4,6 miljoen euro bestemd voor Vitesse. De noodlijdende club krijgt bovendien nog een lening 5,4 miljoen euro. Daarnaast worden Vitesse en Gelredome samengevoegd om kosten te besparen. De stadiondirectie heeft naar eigen zeggen nooit wat gezien in die oplossing.

Volgens Van Sliedrecht staat allerminst vast of Gelredome meewerkt aan het reddingsplan, ook niet als de Arnhemse gemeenteraad op 12 juni instemt met het plan. Het stadion wacht op een bod van diverse vastgoedbedrijven op de grond rond het stadion.

?We voeren al drie jaar lang gesprekken met die bedrijven?, aldus Van Sliedrecht. ?De bewering van de gemeente Arnhem dat er geen ge?nteresseerde marktpartijen zijn, is dus niet waar.? De vastgoedbedrijven kunnen rond het stadion nieuwe projecten ontwikkelen, terwijl Gelredome met de opbrengst van de grondverkoop uit de geldproblemen is en het stadion in eigen handen houdt. Gelredome verkeert als sinds de opening in 1998 in financi?le nood.

Een officieel bod op de grond heeft Gelredome nog niet ontvangen.

Volgens verantwoordelijk wethouder R. Gast van de gemeente Arnhem, blijft een fusie van Gelredome en Vitesse een absolute vereiste voor het reddingsplan. De wethouder wil het plan daarom ongewijzigd voorleggen aan de gemeenteraad. Volgens Gast heeft Gelredome in april, bij de presentatie van het reddingsplan, toegezegd zich neer te leggen bij elk democratisch besluit. ?Ik zal de directie daaraan houden?, aldus Gast.

De wethouder betwijfelt of een zelfstandig Gelredome zichzelf kan redden. Als het reddingsplan afketst, gaat Vitesse vrijwel zeker failliet. ?Dan verliest Gelredome haar hoofdhuurder en worden de problemen alleen maar groter?, aldus Gast.

Onderwerpen