18 januari 2007 - De wethouders Maarten van Poelgeest en Carolien Gehrels hebben vandaag gezamenlijk bekendgemaakt dat GETZ en de Music Dome in Amsterdam-Zuidoost gebouwd kunnen worden. Wat het college van B&W betreft zijn er geen belemmeringen meer voor het realiseren van beide projecten. Hiermee is een investering gemoeid van ruim 300 miljoen euro.

GETZ is een uitgaanscentrum met retail, cultuur, entertainment, een hotel, horeca, woningen en parkeren aan de Arena boulevard. De Music Dome is een evenementenhal met een capaciteit van 15.000 bezoekers. Wethouder Carolien Gehrels: “Met het realiseren van deze projecten wordt de stedelijke opgave voltooid om van Zuidoost op cultureel en zakelijk gebied een bruisende en sprankelende plek te maken, waarin vooraanstaande culturele en zakelijke partners deelnemen.”

Door de bouw van GETZ en de Music Dome wordt Amsterdam-Zuidoost het tweede uitgaansgebied van Amsterdam en ontstaat een nieuw stadshart. Het gebied krijgt hiermee Europese aantrekkingskracht. Het centrumgebied van Zuidoost wordt met deze ontwikkelingen een plek waar Amsterdammers en mensen van ver buiten de stad kunnen genieten van sport en theater, grote popconcerten en intieme optredens en een groot aanbod aan winkels. Naar verwachting leveren GETZ en de Music Dome een flinke impuls voor de werkgelegenheid in Zuidoost. In heel GETZ zullen 2500 arbeidsplaatsen ontstaan, die door ongeveer 9000 vol- en deeltijdwerkers vervuld worden. In de Music Dome zullen per evenement ruim 350 mensen werken.


Samenwerking
Aan de ontwikkeling van GETZ werkt, naast de gemeente Amsterdam, een groot aantal private partijen mee. De gemeente is blij met deze samenwerking die de laatste maanden is geïntensiveerd en uiteindelijk tot een doorbraak heeft geleid. Wethouder Van Poelgeest: “Het creëren van een stadshart is een ingewikkeld proces. Wij proberen bij dit soort grote projecten steeds vaker en intensiever samen te werken met marktpartijen. Op die manier ontstaat er een breed draagvlak en gezamenlijk vertrouwen in het project. We hebben goed onderhandeld, en partijen bleken bereid elkaar te helpen.”

?

De gemeente Amsterdam werkt in dit project samen met OMC (Ontwikkelings Maatschappij Centrumgebied), een samenwerking van ING Real Estate, BAM Vastgoed en Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij. Ook woningbouwcoöperatie De Key is nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkeling van woningbouw in het centrumgebied. De inzet van MOJO Concerts en de verschillende cultuurpartijen verenigd in ZO! Cultuur was onontbeerlijk voor het slagen van het project. Door een samenwerkingsverband met Holland Symfonia ontstaat een aanzienlijk gunstiger exploitatie waardoor er een daling van de subsidiebehoefte wordt gerealiseerd ten opzichte van de verwachting van 2002.

Cultuurcluster
Het Cultuurcluster is een belangrijk onderdeel van GETZ. Het wordt in de toekomst in gebruik genomen door de Stichting ZO! Cultuur, een initiatief van Paradiso, Cosmic Theater en Imagine IC. Deze stichting verzorgt nu al culturele programmering in Zuidoost. Wethouder Carolien Gehrels: “Met het Cultuurcluster in GETZ completeren we het aanbod in Amsterdam ?n in Amsterdam-Zuidoost. Dat geldt voor het publiek dat straks van een grotere variëteit kan genieten, en ook voor het talent. Want we zijn nu in staat om talent een culturele loopbaan te bieden. Ze beginnen in een klein zaaltje van GETZ en met een beetje geluk eindigen ze in de ArenA.”

?

Onderwerpen