Sinds kort is er een handige tool voor het vinden van vrije UHF-frequenties voor draadloze apparatuur zoals microfoons, in ears en portofoons. Het is een interactief kaartje op de website van Agentschap Telecom. Klik op een locatie en je ziet alle bruikbare frequenties op die plek. Je kunt ook het exacte adres invullen waar je werkt en door onderaan op het huis- of wolk-icoontje te klikken kun je zelfs onderscheid maken tussen gebruik binnenshuis en buitenshuis.?

Specifieke frequenties checken
Het is ook mogelijk om eerst de frequenties van je eigen apparatuur aan te vinken, dit lijstje verschijnt dan naast het kaartje. Per locatie zie je wat mogelijk is. Voor een setje tussen 654 en 670 MHz is bijvoorbeeld in Apeldoorn 16 MHz beschikbaar, in Amersfoort 8 MHz en in Hilversum 0 MHz. De app geeft ook inzicht in de huidige situatie in Nederland. Uitgaande van alle beschikbare UHF-frequenties tussen 470 en 832 MHZ, is in de randstad theoretisch vrijwel overal nog 200 MHz of meer aan bandbreedte beschikbaar. In grensgebieden als Roermond en Sittard en op de waddeneilanden ligt dat eerder rond de 120 MHz.

Extra functie bij mobiel gebruik
Je installeert de app op je smartphone door een snelkoppeling/favoriet als icoon op het startscherm te plaatsen, bij Android kan dat ook als “widget”. Heb je een GPS-lock, dan zie je op het kaartje meteen je eigen locatie plus de beschikbare frequenties.

Met welke data wordt rekening gehouden?
Agentschap Telecom houdt in deze app rekening met de UHF-frequenties waarop digitale televisie in Nederland en ons omringende landen opereert, maar waarschuwt wel dat de exacte positie van de DVB-T zendmasten kan afwijken van de gegevens waarover AT beschikt. Van de 800 MHz band (790 – 862 MHz) is alleen de ruimte meegenomen die nog over is voor PMSE-gebruik nadat deze band geveild is voor mobiel breedband internet (4G). Incidentele vergunningen worden niet in de data meegenomen.

AT heeft deze tool mede ontwikkeld omdat belangenvereniging PMSE Nederland, namens de gebruikers van draadloze apparatuur, regelmatig op het nut van de tool heeft gewezen. De VVEM is een van de partijen die in de PMSE participeert.

www.agentschaptelecom.nl/microfoonbanden

?

Onderwerpen