Op deze pagina verzamelt de VVEM alle relevante ontwikkelingen, nieuwsberichten en links met betrekking tot het coronavirus. De VVEM blijft alert en houdt deze pagina zo actueel mogelijk. Uiteraard willen we ook graag weten wat er speelt in de evenementenbranche. Heeft u vragen of opmerkingen, gebeurt er iets rondom uw evenement? Laat dit dan weten via een mail aan het secretariaat via info@vvem.nl of aan Willem Westermann: willem@vvem.nl. Zo inventariseren wij de impact en kunnen wij mogelijke maatregelen of eventuele ondersteuning voorbereiden.

OFFICI?LE INFORMATIE:?

 • De Rijksoverheid heeft informatie gepubliceerd.
 • De VVEM heeft de brochure Hoe veilig en gezond om te gaan met COVID-19 op de werkvloer een publicatie van VNO NCW en MKB Nederland, online geplaatst.
 • Het RIVM, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Wereldgezondheidsorganisatie en de KvK hebben Q&A’s gepubliceerd, deels specifiek voor ondernemers.
 • Er is een ‘bestuurlijk afwegingskader evenementen’ gemaakt door de overheid. Daarin is te zien welke afwegingen (kunnen) meewegen bij het al dan niet afgelasten. Goed om je in te verdiepen; weet hoe de overheid naar je kijkt als evenement. En wat je eventueel kan doen om wel door te mogen gaan. Laat zien dat je voorbereid bent op het gesprek met je lokale of regionale overheid. Zie HIER.
 • De WHO heeft al op 14 februari een document (‘interim guidance’) gepubliceerd over het organiseren van evenementen in relatie tot Covid-19. Zie hier: WHO-2019-nCoV-POEmassgathering-2020.1-eng
 • Een overzicht van de WHO voor werkgevers staat hier: WHO employers
 • Diverse internationale verenigingen plaatsen updates over het al dan niet doorgaan van aankomende events en publiceren statements over de impact op de branche.
 • Huisartsinformatie staat hier.
 • Collega-brancheorganisatie CLV-Vecta maakte een infopagina met doorlinks naar achterliggende pagina?s.
 • Collega-brancheorganisatie CLC-Vecta maakte een Nederlandstalige flyer met een overzicht van de preventieve maatregelen.
 • Collega-brancheorganisatie CLC-Vecta maakte ook een statement dat zij publiceerden.

AFGELASTE EVENEMENTEN:

 • laatste update 25 maart 17:40 uur – De VVEM is het aantal afgelaste evenementen aan het inventariseren. Dat wordt op deze pagina bijgehouden: OVERZICHT AFGELASTE EVENEMENTEN

NIEUWS:

 • Nieuw 29-03: Reactie cultuursector op brief OC&W.
 • Nieuw 27-03: VVEM statement coronavirus en de evenementenbranche.
 • Nieuw 25-03: Zojuist (dinsdag 25-03 avond) gaf de minister-president aan dat op a.s. dinsdag 31 maart over alle aspecten die nu lopen t/m 6 april wordt besloten. Dat is in feite het hele maatregelenpakket m.u.v. de (grotere, vergunningplichtige) evenementen, die al een eigen termijn tot 1 juni hebben.
 • Nieuw 23-03: De overheid heeft aangekondigd dat er tenminste tot 1 juni geen (grootschalige) evenementen meer kunnen/mogen plaatsvinden. Meer informatie op Rijksoverheid.nl.
 • Nieuw 19-03: De VVEM is namens de evenementenbranche het gesprek aangegaan met minister Wiebes van Economische Zaken. Het persbericht staat op de nieuwspagina van de VVEM-site.
 • Nieuw 19-03: De Formule 1 in Zandvoort is officieel afgelast. Meer informatie op DutchGP.com.
 • Nieuw 18-03: er wordt nagedacht over de herdenking en viering van 4 en 5 mei. NOS: Iedereen mag meedenken over aanpassing Dodenherdenking en Bevrijdingsdag
  Voor de Nationale Dodenherdenking wordt dit jaar een vorm gezocht die “past bij de uitzonderlijke omstandigheden”, meldt het Nationaal Comit? 4 en 5 mei. Het uitgangspunt daarbij is “het gevoel van verbondenheid dat veel mensen ontlenen aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag”.
  Het comit? roept iedereen op om mee te denken over een manier om ondanks de crisis rond het coronavirus stil te staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Omdat dat dit jaar 75 jaar geleden is, staan er al allerlei activiteiten gepland, die mogelijk worden verplaatst naar later dit jaar. De Maand van de Vrijheid, waarin twaalf bussen door alle provincies zouden rijden onder de noemer Vrijheid-express, is afgelast.
 • Nieuw 18-03: Het Eurovisie Songfestival dat 12, 14 en 16 mei in Rotterdam Ahoy zou plaatsvinden is vandaag officieel afgelast. HIER is het offici?le statement te vinden.
 • Nieuw 18-03: Het jaarlijkse Libelle Zomerweek wordt verplaatst. HIER legt de organisatie uit dat gekeken wordt naar een plek in het najaar.
 • Nieuw 17-03: vanavond gaf het kabinet in een persconferentie aan welke financi?le en economische matregelen getroffen worden. Persbericht hier, en de brief met de maatregelen die naar de Tweede Kamer is gezonden hier.
 • Nieuw 17-03: Persbericht VVEM: Immense impact coronavirus op evenementenbranche.
 • Nieuw 17-03: EK voetbal gaat niet door, althans gaat naar zomer 2021. Lees hier. En ook de bekerfinale Feyenoord-Utrecht wordt verplaatst, zie hier.
 • Nieuw 17-03: NOS 10.00 uur Minister: omzetschade culturele sector 60 tot 100 miljoen per week
  De omzetschade voor de culturele sector is per week tussen de 60 en 100 miljoen euro. Dat is de schatting van minister Van Engelshoven. “Dat is fors”, zei ze in het radioprogramma De Ochtend van 4 op NPO Radio 4. “Ik heb gisteren de culturele sector bedankt dat zij zonder morren meteen dicht zijn gegaan. Maar het komt wel heel hard aan.”
  Van Engelshoven heeft met vertegenwoordigers van de sector afgesproken een gezamenlijke taskforce te starten. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mensen die nu al zonder inkomen zitten. 60 procent van de werkenden in de culturele sector is zzp’er. En die zijn dat niet vrijwillig, zegt Van Engelshoven.
  Aan het eind van de middag maakt het kabinet het steunpakket voor het bedrijfsleven bekend. Van Engelshoven: “We gaan kijken waar deze maatregelen ook de culturele sector helpen en waar maatwerk nodig is.”
 • Nieuw 16-03: Koningsdag Maastricht gaat niet door
  De gemeente Maastricht en de provincie Limburg hebben besloten dat Koningsdag op 27 april in Maastricht niet doorgaat. Als reden geven ze de impact van de maatregelen tegen het coronavirus. Volgens de organisatie kan het programma daardoor niet worden gerealiseerd zoals beoogd.
 • Nieuw 16-03 16:00 NOS: Kanon aan maatregelen’ voor zzp’ers
  Zzp’ers die door de coronacrisis geen inkomen meer hebben, krijgen makkelijker toegang tot de bijstand. De regels die daar nu voor gelden worden versoepeld, melden Haagse bronnen.
  Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de eis dat zelfstandigen eerst hun huis moeten ‘opeten’ en dat het inkomen van hun partner wordt meegerekend bij het bepalen van het recht op een uitkering. De soepeler bijstandsregels zijn onderdeel van een groot steunpakket voor ondernemers, dat het kabinet morgen presenteert. Volgens bronnen is het “een kanon aan maatregelen”. Vanmiddag overlegt het kabinet daar nog over met werkgevers en werknemers.
 • Nieuw 16-03: de dance-advocaat zet uiteen hoe het cancellen van opdrachten juridisch werkt (toch nog leesbaar en begrijpelijk ;-)).Zie hier.
 • Nieuw 16-03 ongeveer 14:30 uur: Nos zegt: ‘Groot steunpakket voor ondernemers en zelfstandigen’
  Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een groot steunpakket voor ondernemers en zelfstandigen die zijn getroffen door de gevolgen van het coronavirus, bevestigen Haagse bronnen. De verwachting is dat de maatregelen worden gepresenteerd voor het Kamerdebat over corona, woensdag.
 • Nieuw 16-03 ongeveer 13:00 uur: NOS zegt: ‘Binnen enkele dagen meer duidelijk over situatie zzp’ers’
  Het ministerie van Economische Zaken verwacht binnen een paar dagen meer te kunnen zeggen over maatregelen voor zzp’ers die last hebben van de maatregelen tegen het coronavirus. “Het kabinet bekijkt of er mogelijkheden om meer inkomensondersteuning te bieden. Daar hoort ook een ruimhartiger uitvoering van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen bij. We verwachten hier binnen enkele dagen meer over te kunnen zeggen.”
 • Nieuw 15-03 19:00 uur: BMKB-regeling voor ondernemers versneld opengesteld (operationeel vanaf morgen). Plus overzicht van andere regelingen. Zie hier.
 • Nieuw 15-03 18:00 uur: per nu meteen alle horeca dicht t/m 6 april. De maatregelen die liepen tot en met 31 maart zijn met een week verlengd t/m 6 april.
 • Nieuw 12-03: Vanaf vandaag geldt in Nederland een verbod op evenementen met meer dan 100 bezoekers. Het verbod geldt vooralsnog tot 31 maart 2020. Meer HIER.
 • Nieuw 11-03: er is een ‘bestuurlijk afwegingskader evenementen’ gemaakt door de overheid. Daarin is te zien welke afwegingen (kunnen) meewegen bij het al dan niet afgelasten. Goed om je in te verdiepen; weet hoe de overheid naar je kijkt als evenement. En wat je eventueel kan doen om wel door te mogen gaan. Laat zien dat je voorbereid bent op het gesprek met je lokale of regionale overheid. Zie HIER.
 • Nieuw 11-03: Vandaag was Willem Westermann namens de VVEM te gast bij Stax&Toine bij NPO Radio 1 om over de effecten van de coronacrisis op de evenementenbranche te praten. Het nieuwsartikel op de NPO site vind je HIER. Beluister de aflevering HIER terug.
 • Nieuw 10-03: Komende week zijn alle grootschalige evenementen (lees: meer dan 1000 bezoekers) in Noord-Brabant verboden. Meer info op onze nieuwspagina’s.
 • Nieuw 10-03: Het koningsdagfestival Kingsworld, dat op 27 april zou plaatsvinden in het Cars Jeans Stadion Park in Den Haag, is geannuleerd. De organisatie noemt op hun website de onzekerheden rondom het coronavirus de reden tot annuleren.
 • Nieuw 09-03: In dezelfde avondverklaring waarin het handenschudden in heel Nederland wordt afgeschaft, geeft Premier Rutte aan dat evenementen in Noord-Brabant extra tegen het licht worden gehouden. De Veiligheidsregio’s en burgemeesters gaan hier extra naar kijken. Het Brabants Dagblad schrijft er hier over.
 • Nieuw 09-03: De VVEM heeft de brochure Hoe veilig en gezond om te gaan met COVID-19 op de werkvloer een publicatie van VNO NCW en MKB Nederland, online geplaatst.
 • Nieuw 06-03: Overzicht van afgelastingen in diverse buitenlanden. Zie hier.
 • Nieuw 06-03 18:00 uur: RIVM heeft apart bericht voor Noord Brabant met advies om plekken waar veel mensen samenkomen te mijden als je verschijnselen (benoemd in artikel) hebt. Zie hier.
 • Nieuw 06-03 16:00 uur: Premier Rutte: Geen reden om evenementen af te gelasten
  Op dit moment is er geen reden nationale evenementen af te gelasten, zei de premier. “Utrecht Centraal en Schiphol zijn permanente nationale evenementen, die gaan we ook niet sluiten. Met het afgelasten van een paar evenementen ben je er bovendien niet.” Wel zei hij het te begrijpen als gemeenten zelf anders besluiten.
  Nieuw 05-03: in diverse landen worden publieksevenementen afgelast. Dat was al zo, maar er komen bekendere festivals bij op het lijstje. Diverse media schrijven erover, zie bijvoorbeeld hier.
 • Nieuw 05-03: Voor mensen die, wellicht met hun adviseur, wat meer van de juridische wereld willen weten (wie gaat erover, hoe regel je dat): Advocaat Robert Crince le Roy heeft geschreven over de ‘Noodtoestand, buitengewone omstandigheden en het Coronavirus’. Zie hier.
 • Nieuw 05-03: De voor veel vakgenoten bekende beurs Prolight+Sound (in Duitsland, Frankfurt) wordt verplaatst naar mei. Zie hier.
 • Nieuw 04-03: De Italiaanse regering heeft bepaald dat de komende maand alle sportevenementen zonder publiek moeten worden afgewerkt vanwege het coronavirus. De maatregel geldt zeker tot 3 april. Zie hier.
 • Nieuw 03-03: Rutte: “Grote evenementen gelasten we niet af”
  Het Haagse crisisoverleg is zojuist afgelopen. Premier Rutte en minister Bruins voor Medisch Zorg kwamen gezamenlijk naar buiten en vertelden dat het overleg met de grote groep betrokken ministers en deskundigen goed was verlopen. De premier vindt het te vroeg om te zeggen dat het virus onder controle is. “Er komen nog steeds mensen bij.” Volgens Rutte zit Nederland nu in de “indamfase”. Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was om goed voorbereid te zijn op de volgende fase. “Wanneer die komt? Daar kan ik niets over zeggen.” Het dagelijks leven moet vooral gewoon doorgaan, is zijn boodschap. “Kinderen kunnen gewoon naar school. Vergaderingen kunnen gewoon doorgaan. En grote evenementen gelasten we niet af.”
 • Nieuw 03-03: MKB-Nederland en VNO/NCW hebben een handreiking hoe veilig en gezond om te gaan met COVID-19 op de werkvloer gemaakt, zie hier. Zij hebben ook een overzichtspagina gemaakt voor bedrijven, zie hier.
 • Nieuw 02-03: premier Rutte over evenementen (televisie-interview Hart van Nederland). Zie hier.
 • Nieuw 02-03: Relativering.?Een van onze leden gaf een site door waardoor cijfers in perspectief staan. Het ‘waarheidsgehalte’ kunnen we niet bevestigen, maar het past bij het soort relativeringen dat je vaker hoort. Zie hier. De bronvermelding staat steeds achter het getal bij [+].
 • Nieuw 02-03: diverse landen hebben maatregelen die evenementen beperken:
  Zwitserland gaat evenementen met meer dan 1000 personen tot minstens 15 maart verbieden, zo lijkt het, zie hier.
  Frankrijk: ?Meanwhile, France has banned all public gatherings with more than 5,000 people in a confined space, as the number of coronavirus cases there rises and the list of countries hit by the illness climbs.? Zie voor bron hier.
 • Nieuw 28-02: Het ministerie van SZW heeft het mogelijk gemaakt dat bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van het Coronavirus, een beroep kunnen doen op werktijdverkorting. De vergunning wordt voor perioden van steeds 6 weken toegekend, voor in totaal maximaal 24 weken. Hier meer informatie over de voorwaarden en de aanvraag.

Onderwerpen