De PvdA-kamerleden Jacques Monasch en Tjeerd van Dekken hebben eind november Kamervragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken over de doorverkoop van toegangsbewijzen voor concerten. Aanleiding was dat Peter Sikkema (Eurosonic Noorderslag) zich erover beklaagde in een interview met RTV Noord dat secondary ticketers al met de verkoop van kaarten voor Eurosonic Noorderslag waren begonnen nog voor de offici?le verkoop van start was gegaan. Het gaat om partijen als Onlineticketshop.nl, die kaarten flink boven de originele prijs aanbieden. Tegenover RTV Noord stelde Sikkema. ‘Het gaat die bureau’s puur om eigen gewin en het maakt ze niks uit wat ze verkopen. Crimineel gewoon.’

Monasch en Van Dekken willen onder meer weten of de minister op de hoogte is van de praktijk om tickets te verkopen die de aanbieder nog niet in zijn bezit heeft, of de minister deze praktijk zou willen kwalificeren als internetoplichting en of de minister de concertorganisatoren wil steunen die de ticketmarkt transparanter willen maken.?Het is nog niet bekend wanneer deze vragen in de Tweede Kamer behandeld zullen worden.

Hieronder de vragen van Monasch en Van Dekken aan de ministers:

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht: ‘ESNS baalt van ?criminele? tickethandel’??

2. Klopt het dat websites die kaarten doorverkopen ook kaarten aanbieden voor concerten waarvoor de verkoop nog niet eens officieel begonnen is? Zo ja, hoeveel verkopers doen dit en voor hoeveel concerten worden de kaarten voortijdig verkocht?

3. Deelt u de mening dat bedrijven die kaarten doorverkopen die nog niet officieel te koop zijn, iets verkopen dat ze niet hebben en waarvan ze ook niet weten of ze het in hun bezit krijgen? Mogen bedrijven iets verkopen dat ze niet in hun bezit kunnen hebben en dus ook niet kunnen leveren, zonder dit duidelijk aan potenti?le kopers te melden?

4. Bent u bekend met signalen dat kaartjes die door wederverkopers verkocht zijn regelmatig geweigerd worden? Heeft u inzicht in de omvang van het risico dat kopers via tussenhandelaren lopen?

5. Begrijpt u het ongenoegen bij concertorganisatoren dat doorverkopers met een beperkte dienstverlening veel geld verdienen? Hoe steunt u deze organisatoren bij de poging om de markt voor kaartjes transparanter te maken en de opbrengsten terecht te laten komen bij de artiesten?

6. Hoe oordeelt u over de juridische toelaatbaarheid van de handelswijze van doorverkopers, die al voor de offici?le datum kaarten aanbieden en ongeldige kaarten verkopen? Welke middelen staan voor klanten en concertorganisatoren open om de laakbare handelswijze van doorverkopers aan te pakken?

7. Deelt u de mening dat de handelswijze van de doorverkopers te kwalificeren is als internetoplichting? Zo ja, wanneer kan de Kamer het door u aangekondigde wetsvoorstel tot strafbaarstelling van het beroepsmatig plegen van wanprestatie via internet, een onderwerp waar het Kamerlid Recourt voornemens was een initiatiefwet op in te dienen, tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?

?

Onderwerpen