Genieten van muziek zonder daarbij onherstelbare schade op te lopen. De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) hernieuwen vandaag hun afspraken met staatssecretaris Martin van Rijn (VWS)  in het tweede convenant preventie gehoorschade.

De VVEM en VNPF hebben de afgelopen jaren met succes al veel inspanningen geleverd op het gebied van voorlichting, bewustwording en geluidsmetingen. Om deze positieve resultaten ook voor de toekomst te borgen, scherpen zij de bestaande afspraken in het convenant preventie gehoorschade aan. De onafhankelijke Stichting Kwaliteit Evenementen Nederland gaat vanaf nu toezien op de afspraken rondom maximale geluidsniveaus, geluidsmetingen en de beschikbaarheid van goede gehoorbescherming tijdens Nederlandse muziekevenementen.

In navolging van de VVEM en de VNPF gaan zo?n tien nieuwe partijen zoals de Koninklijke Horeca Nederland en GGD GHOR Nederland nu ook aan de slag met bewustwording en voorlichting over gehoorschade. Elf * organisaties ondertekenen daarom vandaag een pledge in het kader van Alles is gezondheid? en starten met individuele en gezamenlijke acties. Zo gaan de Koninklijke Horeca Nederland maar ook de Landelijke Kamer van Verenigingen met hun leden aan de slag om te zorgen dat bezoekers kunnen feesten in een voor het oor veilige omgeving. Partijen als de KNO-vereniging, GGD GHOR Nederland en de Stichting Hoormij zetten hun ervaring en kennis voor advies en educatie.

Veel mensen weten niet dat gehoorschade snel ontstaat en vaak onomkeerbaar is. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlandse jongeren aangeven dat ze na het uitgaan last van hun oren hebben, vari?rend van een tijdelijke piep tot het permanente verslechtering van het gehoor. Het voorkomen van gehoorschade is daarom zeer belangrijk.

De muzieklocaties van de VVEM en de VNPF worden jaarlijks door zo?n negen miljoen mensen bezocht. Het gaat onder andere om Paradiso, Melkweg en Ziggo Dome, maar ook Lowlands, Pinkpop en Concert at Sea.

* Koninklijke Horeca Nederland, de KNO-vereniging, Stichting Hoormij, GGD GHOR Nederland, de Landelijke Kamer van verenigingen,  De Beste Schoolfeesten, en oordopjes-fabrikanten Thunderplugs, Dynamic Ear en Noizezz/Multi Care Systems, VNPF, VVEM

Onderwerpen