LOC7000 introduceert samen met Grolsch, Coca-Cola en producent Huhtamaki een nieuwe beker op haar festivals. De beker wordt gemaakt van maïs en composteert na 50 dagen tot water, CO2 en humus. LOC7000 zal de beker tijdens haar evenementen in 2005 inzetten, ook tijdens Fields of Rock en Rockin’ Park in Nijmegen. In totaal verwacht LOC7000 in 2005 vele miljoenen bekers te gebruiken.

LOC7000 heeft eerder al een retoursysteem voor bekers tijdens festivals geïntroduceerd. Daarmee verminderde de hoeveelheid zwerfafval reeds aanzienlijk. Nu gaat zij nog een stap verder met het inzetten van een biologisch volledig afbreekbare beker.

De verwerking van “oude”, gebruikte bekers is belastend voor het milieu.
Het idee voor een composteerbare beker is derhalve al vroeg ontstaan. Initiatiefnemers LOC7000, Grolsch en Coca-Cola nemen verantwoordelijkheid en vatten gezamenlijk het plan op om een dergelijke beker te ontwikkelen voor de festivals. Tot nu toe kon er geen betaalbaar alternatief geboden worden voor de gangbare – niet-composteerbare – beker.

De beker ziet eruit en voelt hetzelfde als de “oude” beker. Daar is ook veel aandacht aan besteed, omdat het grote publiek de beker moet accepteren. Opmerkelijk is dat de beker zelfs nog helderder is dan de “oude”.
Huhtamaki, wereldwijd marktleider op het gebied van vaste en flexibele verpakkingen zoals drinkbekers, borden en andere artikelen, heeft de beker geproduceerd. Sinds de zomer van 2004 produceert het Finse bedrijf succesvol producten uit de biokunststof Natureworks®PLA.
De technologie is afkomstig van NatureWorks LLC. Dit bedrijf slaagde erin een methode te ontwikkelen om via fermentatie, suikers uit natuurlijke gewassen om te zetten in melkzuur. Hiervan wordt het helder, doorschijnend polymeer gemaakt, genaamd polylactide (PLA). PLA heeft door zijn uitzonderlijke eigenschappen enorm veel toepassingsmogelijkheden. Eigenlijk kan een groot deel van wat er op dit moment in doorschijnend plastic op de markt verkrijgbaar is, van PLA gemaakt worden.

De door LOC7000 gebruikte beker wordt gemaakt van maïs, maar PLA kan gemaakt worden van alle gewassen waaruit suiker gewonnen kan worden, zoals granen en suikerbieten. Op termijn is het de bedoeling om PLA uit biomassa te ontwikkelen. Het productieproces van NatureWorks®PLA vereist 20 tot 50% minder fossiele brandstof dan dat van de traditionele plastics.

PLA is in ontwikkeling op diverse gebieden: bij materiaalverwerkers, supermarktketens en dus ook op festivalgebied. Via de Belangenvereniging Composteerbare Producten Nederland (BCPN) zijn subsidietrajecten uitgestippeld voor de verdere ontwikkeling van de toepasbaarheid van PLA in Nederland. BCPN is een vereniging van bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij composteerbare producten. Zij overlegt met de overheid, branche-organisaties en instellingen om de introductie van composteerbare producten te reguleren.
Voor meer informatie over de ontwikkeling van de composteerbare festivalbeker en de inzet ervan tijdens festivals kunt u terecht bij LOC7000, tel. 0573-254459 (toestel 118: Leo Weterings).

Onderwerpen