Organisatie ontdekt serie vervalste hard-copy tickets

Lowlands heeft duizend vervalste kaarten opgespoord. Het gaat om fysieke tickets, zogenaamde hard-copy kaarten, voor de uitverkochte negentiende editie van het festival. Lowlands-woorvoerder Bente Bollmann vindt het belangrijk om mensen te waarschuwen: “Veel mensen denken dat als ze hard-copy kaarten kopen, dat het wel goed zit. Alle duizend kaarten uit die serie geven geen toegang tot het festival.” Het is de eerste keer dat Lowlands kaarten op deze manier vervalst worden, aldus Bollmann.

De partij valse hard-copy kaarten is vandaag ontdekt. Volgens de organisatie worden ze vooral via onoffici?le verkoopkanalen (“Marktplaats en de bekende secondary tickethandelaren”) aangeboden. Volgens een persbericht kwamen de afgelopen dagen bij Ticket Service diverse meldingen binnen van mensen die hard-copy kaarten niet vertrouwden. “Na onderzoek blijkt het om zeer goed nagemaakte Lowlandskaarten te gaan. Voor deze vervalsingen zijn blanco Ticket Service kaarten gebruikt die zijn gestolen bij een voorverkoopadres en welke vervolgens bedrukt zijn met de gegevens van Lowlands.”

De kaarten geven geen toegang tot het festival. De serienummers (van 36563001 tot en met 36564000) zijn bij de organisatie dan wel bekend, de scanners bij de ingang herkent ze juist niet, waardoor de toegang geweigerd wordt. Bollmann: “Het is belangrijk dat mensen zelf kijken naar het serienummer op hun kaart.” Om hoeveel kaarten het precies gaat, zegt de woordvoerder niet exact te kunnen zeggen. “Het gaat in ieder geval om die hele serie.”

Het is niet de eerste keer dat Lowlands valse kaarten signaleert, maar dus wel de eerste keer dat de organisatie deze specifieke vorm van falsificatie tegenkomt. De achtergronden van die primeur worden volgens Bollmann nader onderzocht. “We zijn er nog mee bezig om dat goed uit te pluizen, maar daar kan ik op dit moment niks over zeggen. We kunnen aantonen dat het met deze serie gebeurd is en we kunnen niet uitsluiten dat het met meer kaarten het geval is.”

De nummers (vermeld op de achterzijde) van de ontvreemde tickets: het gaat om de serie die loopt van 36563001 tot en met 36564000. “Mensen die vermoeden dat zij in het bezit zijn van een ongeldige kaart, kunnen dit controleren op www.ticketsenconcertkaarten.nl. Hier staan alle – op dit moment bij de organisatie bekende – nummers van valse tickets gepubliceerd.”

Onderwerpen