?
?
?
De een ziet het als bemoeizucht, de ander als broodnodige bescherming van het gehoor. Maar wat vinden de poppodia eigenlijk zelf van de aangekondigde geluidslimiet van 103 decibel? LiveXS gaat om tafel met afgevaardigden van Simplon, Baroeg, Atak, Effenaar en Ekko. ?Harde geluidsniveaus zijn gewoon schadelijk.?

Gehoorbeschadiging: steeds meer jongeren overkomt het. Wie tinnitus, de medische term voor een nare pieptoon of ruis, oploopt raakt het nooit meer kwijt. Zo?n beschadiging wordt veroorzaakt door te hard geluid, en hard geluid hoor je in een popzaal of op een festival. Logisch, want een concert op fluistertoon is voor veel bezoekers niet acceptabel. Muziek moet je ook kunnen voelen. Dat is de ene kant van het verhaal. Dit is de andere: het gemiddelde rockconcert doet pakweg 100, 110 decibel en is daarmee vergelijkbaar met de herrie van een straaljager of een heimachine. En dat anderhalf uur lang. Er zijn dus ook risico?s aan verbonden.
De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) en de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM) hebben daarom met de Nationale Hoorstichting afgesproken om maatregelen te nemen op muzieklocaties. De grens wordt gesteld op 103 decibel. Het is een afspraak die de concertzalen en festivals zelf maken, nog voordat er een wet op tafel ligt die de norm verplicht stelt.

Atak: 130dB was hier al de norm
?Wij hanteren in Atak 103 dB al als maximum geluidsniveau,? zegt directeur Rinze van der Wal van de popzaal in Enschede over de kersverse regel. ?Onze installatie is van zeer goede kwaliteit, dus die 103 dB is genoeg om de zalen te kunnen voorzien van goed geluid. We houden ons aan die regel. Bij bands die hun eigen geluidsman meenemen, staat altijd ook een mannetje van ons: de eindverantwoordelijkheid ligt toch bij de zaal. Klachten krijgen we nooit. Ik heb soms zelf bij zware metalshows en bluesconcerten wel iets van: het zou wel wat harder mogen. 103 dB is dan ook wel het absolute maximum qua beperking, het volume is namelijk onderdeel van de beleving van bepaalde stijlen.?
Bovendien is er ook zoiets als gehoorbescherming. In vrijwel alle zalen te krijgen, en ook in Atak: ?Je kunt bij ons de bekende gele schuimpjes kopen voor ? 0,50. Voor het personeel zijn ze gratis. Er zijn ook duurdere oordoppen verkrijgbaar en eens per jaar laten we iemand langskomen die voor het personeel dopjes laat aanmeten.?

103 dB is de ondergrens
?Ik vind het op zich goed dat dit convenant er komt,? zegt directeur Hubert Nauta van Simplon in Groningen. ?Omdat de harde geluidsniveaus gewoon schadelijk zijn. 103 dB is wel de ondergrens, anders kunnen muzieksoorten als metal, techno en dubstep er maar beter mee ophouden. Bij die genres is een hard volume gewoon essentieel.?
De nieuwe geluidsnorm is een afspraak die de podia zelf maken, beseft Hubert. ?Maar ik denk wel dat het convenant nageleefd wordt. Doe je dat niet, dan komt je geloofwaardigheid in het geding en is het hek van de dam. Dan heb je straks misschien wel iedere week controle op de stoep.?

Baroeg: 103 dB is nog erg hard
?Ik vind 103 dB nog steeds erg hard,? zegt promoter Leon van Rijnsbergen van de Rotterdamse zaal Baroeg. ?Bij Baroeg ligt het geluidsniveau tussen de 90 en 100 dB, 103 dB lijkt me nog steeds erg schadelijk. Zelfs 90 dB is al schadelijk als je er lang in staat. En dat mis ik dus in het convenant: de tijdsduur van de blootstelling aan lawaai.?
De regeling vergt voor Baroeg geen enkele aanpassing, zegt Leon. ?Doordat we een kleine zaal hebben met goede akoestiek is 100 dB hier genoeg. Of 103 dB bij openluchtfestivals voldoende is, dat vraag ik me w?l af. Maar ik ben vooral blij dat er serieus naar gehoorschade gekeken wordt en dat zalen hun verantwoordelijkheid nemen.?

Ekko: een goede manier om overheidsingrijpen te voorkomen
?Voor Ekko is het convenant maar gedeeltelijk van toepassing,? zegt directeur Marlies Timmermans van de dit jaar jubilerende popzaal in Utrecht. ?Onze zaal ligt namelijk in een woonwijk en daarom ligt het maximum geluidsniveau hier na elf uur ?s avonds al lager, op 98 dB. Maar het is als sector goed om deze verantwoordelijkheid niet uit de weg te gaan. Een concert is namelijk vooral leuk. Ik vind dit convenant een goed initiatief om eventueel verdergaande regelgeving vanuit de overheid te voorkomen. Ik hoop dat we de beleving rondom een concert met deze zelfregulering positief kunnen houden.?
Daarnaast weten de echte podiumbeesten wel wat ze doen, zegt Marlies. ?Bij Ekko komen veel frequente bezoekers, die hebben zelf allemaal goede gehoorbescherming in. Voorheen werkte ik bij Effenaar en 013, daar deed ik ook de klachtenafhandeling. De sporadische klachten kwamen allemaal van mensen die maar ??n of twee keer per jaar een concert bezochten.?
Verdere ruimte voor volumeafname ziet Marlies niet. ?Bij een verdere verlaging hebben we als zalen wel een probleem. We zijn al niet het makkelijkste land qua regelgeving. We moeten er op letten dat we als Nederlands clubcircuit aantrekkelijk blijven als speelplek.?

Effenaar: Gehoorbescherming hoog in het vaandel
?Wij hanteren bij concerten al een maximaal geluidsniveau van 103 dB,? zegt directeur Marijke Appelboom van de Eindhovense popzaal Effenaar. ?Bij dj?s is dat 100 dB. Hier hoeven we dus geen aanpassing te doen. De Effenaar heeft de gehoorbescherming hoog in het vaandel staan. We bieden gehoorbescherming tegen kostprijs aan onze medewerkers aan en zien er op toe dat deze tijdens het werk ook echt gedragen wordt. Daarnaast is de GGD hier in Eindhoven bezig met een onderzoek naar gehoorschade bij jongeren, en daar werkt de Effenaar ook aan mee.?
De Effenaar houdt zich dus al aan deze regel, maar zullen de andere podia dat ook doen? Marijke denkt van wel. ?Over het algemeen houden poppodia zich goed aan de regels, zeker wanneer dit overheidsregulering kan voorkomen. Maar 103 dB is wel de grens. Nog lager is niet wenselijk voor de muziekbeleving.? Rob van Outersterp

Fact!
Je gehoor beschermen is belangrijk, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe? Het Audiologisch Centrum van het Leids Universitair Medisch Centrum meldt dat er drie verschillende gehoorbeschermers zijn. De oordopjes, de oorkappen en de op maat gemaakte oorstukjes, soms met filters. Oordopjes dempen 10 tot 15 dB, oorstukjes op maat 15 tot 25 dB en oorkappen 20 tot 30 dB. Deze demping is bij de hoge tonen meestal groter dan bij de lage tonen.

Bron: LiveXS

Onderwerpen