De werkgroep Hijsen die in samenwerking met het NEN bezig is met het opstellen van twee praktijkrichtlijnen voor hijstechniek heeft het concept af voor de praktijkrichtlijn Veiligheidsfactoren. Het concept is ter inzage voor belangstellenden tot 1 juni 2005. Na eventuele invoering van suggesties uit het veld en andere aanpasssingen is het de bedoeling dat het concept na deze datum ingevoerd wordt als een officiële praktijkrichtlijn.

De werkgroep werkt aan de praktijkrichtlijnen Veiligheidsfactoren (NPR 8020-10 Evenementen) en Manueel aangedreven personen vliegsystemen (NPR 8020-11 Evenementen). De eerste praktijkrichtlijn is van toepassing op het ontwerp en gebruik van hijsmaterialen, gereedschappen en constructies in tijdelijke hijsinstallaties in de evenementenindustrie.De tweede geeft richtlijnen voor het ontwerpen van handmatig bediende systemen die worden gebruikt voor het creëren van vliegeffecten voor entertainmentproducties, waarmee de veiligheid wordt verbeterd van gebruikers die deelnemen aan handmatig bediende vliegeffecten.

Belanghebbende partijen die op dit moment deelnemen zijn Frontline Rigging Consultants BV, Prolyte Products Group, Flashlight, Rigroy BV en Rhino Rigs BV. Voorzitter van de werkgroep is de heer G.J. Brouwer van Frontline Rigging Consultants BV.

Daarnaast is er nog een tweede werkgroep bij het NEN bezig met het inventariseren van de problemen die er zijn op het gebied van elektrotechniek bij evenementen. Belanghebbende partijen die hier op dit moment aan deelnemen zijn PRESA, Homan Elektrotechniek BV, Improve, C+B Advies en Realisatie, The Powershop, Expotech en Flaslight.
Voorzitter van de werkgroep is de mevrouw A. Wijffels van PRESA.

Bron: www.nen.nl

Onderwerpen