Pilot Green Key voor publieksevenementen
Organisaties met een Green Key gaan bewust om met het milieu en de natuur, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort en de kwaliteit. Het doel van de Green Key is aan de ene kant het sparen van het milieu door?bijvoorbeeld minder water en elektra te verbruiken of duurzamer te produceren, maar aan de andere ook om kosten te besparen. Daarnaast speelt de inbedding van duurzaamheid bij publiek, personeel en artiesten een belangrijke rol. De Green Key is het middel om de milieuprestaties te communiceren naar de bezoekers, overheden en relaties. Voor de bezoeker moet merkbaar zijn dat milieu en natuur voor het bedrijf buitengewoon belangrijk zijn. De Green Key was er al voor accommodaties (hotels, congrescentra, bungalowparken etc), maar er is nu een conceptnorm gemaakt voor jaarlijks terugkerende publieksevenementen. Noorderzon is het eerste evenement dat in deze pilot heeft meegedraaid en met succes.

Zilver voor Noorderzon
De Green Key kent een aantal gradaties. Naast 21 verplichte normen, kan er gekozen worden om er nog een schepje bovenop te doen door een aantal keuzemaatregelen door te voeren. Het aantal toegepaste keuzemaatregelen bepaalt het niveau van de Green Key:?brons, zilver of goud. Noorderzon kan vol trots zeggen dat ZILVER?is behaald!

Eigen weg
Noorderzon is al sinds 2007 bezig met duurzaamheid binnen de organisatie. Het uitgangspunt blijft dat zij weten dat een festival met 125.000 bezoekers per definitie een vervuilend geheel vormt, maar dat neemt niet weg dat je maatregelen kunt treffen om het festival schoner, eerlijker en duurzamer te maken. En om crew, artiesten en bezoekers daarvan bewust te maken. Dat is klein begonnen met het invoeren van het gebruik van duurzame producten op kantoor en is stap voor stap gegroeid tot een organisatiebreed gedragen plan voor de periode 2009-2012 en de lancering van de We Care @ Noorderzon campagne in 2009. Noorderzon is daarbij vanaf het begin zijn eigen weg gegaan en probeert in het grote woud van innovaties en duurzame toepassingen de goede weg te vinden voor het festival met als vier speerpunten of thema’s: Educatie, Bewustwording, Betrokkenheid en Keuzes Maken. Uiteraard kan Noorderzon dat alleen doen met behulp van partners als de Gemeente Groningen, het duurzaamheidscentrum Groningen, het publiek, honderden vrijwilligers en met vele van deleveranciers.

In 2009 introduceerde Noorderzon met succes de de We Care campagne. Zij hebben in dat jaar een enorm scala aan initiatieven ge?mplementeerd, van overstap op Bio katoen voor onze (1000) crewshirts en merchandise tot lantarenpalen op zonne-energie en van een duurzame speelweide voor kinderen tot aan een magazine gedrukt op gerecycled papier en met een teruggebrachte oplage. In 2010 zetten zij dat voort in het festival dat vorige week ten einde liep. Dit jaar introduceerden zij als nieuwe maatregelen onder meer kilometers lintverlichting met LED-lampjes, een test met een waterstofaggregaat, een vernieuwde duurzame speelweide, composteerbare plastic bekers van PLA, koffie-en theebekers van 100% biologisch afbreekbaar materiaal, consumptiemunten van afval uit frietverwerkende industrie, 100% bio wijnen en 100% afbreekbare bestek en servies voor backstage.

Noorderzon heeft vanaf begin 2009 bijgedragen aan het ontwikkelen van de Green Key voor jaarlijks terugkerende publieksevenementen en is uiteraard bijzonder blij met deze allereerste zilveren toekenning door Stichting KMVK.

Kijk voor meer informatie op www.greenkey.nl en op het We Care gedeelte van de site.

Bron: Noorderzon