Gert van Veen, eigenaar van club Studio 80 en Olaf Boswijk, clubeigenaar van Trouw, maken zich druk om de pietluttigheid van de gemeente. Van Veen: ?Studio 80 was twee keer een paar minuten na vier uur ?s nachts nog open, omdat er een paar jassen kwijt waren, en meteen was het raak. We kregen als straf dat de club een week lang een uur eerder dicht moest. Dat kostte ons duizenden euro?s.? Ook Boswijk heeft al problemen ondervonden met het strenge beleid. ?Wij mogen nu tot vijf uur open zijn, maar de eerste zes maanden hebben we in onzekerheid gezeten omdat er maar geen vergunning werd verleend.?

Net als het clubleven ondervinden organisatoren van Amsterdamse festivals veel hinder. Zo ligt Marnix Bal van Loveland Festival al jaren in de clinch met de Amsterdamse ambtenarij. ?Elke jaar krijgen we een negatief advies, omdat er in de ogen van een paar politieagenten iets niet goed is gegaan. Dan zijn er zes mensen gepakt met drugs. ?Boem?, dan moet ik Ook qua beveiliging heeft Bal minder leuke ervaringen met het overheidsbeleid.

Dit jaar moest de organisator van het festival dat zo?n 20.000 bezoekers trekt, voor politieagentje spelen. ?Er was backstage een soort politiebureau opgezet, waar we zelf rapporten moesten schrijven van bezoekers die drugs hadden gebruikt. Zoiets is een taak van justitie, niet van de organisatie zelf.?

De nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam belooft in het debat met de organisatoren alles eraan te doen om de gemeente op een ander spoor te krijgen. ?Amsterdam zou als hoofdstad het voorbeeld voor de rest van het land moeten zijn. Nu hebben steden als Utrecht en Groningen vrije openingstijden, daar mag veel meer dan hier. Dat is gek, want in Amsterdam gebeurt het allemaal. Het nachtleven is erg belangrijk voor het gezicht van een stad.? Van Veen: ?Amsterdam is een droomstad, er komen meer buitenlandse dj?s dan ooit, er zijn meer clubs dan ooit. Als de gemeente dat nu ook eens inzag.? het jaar erop weer wachten op een vergunning. Het is al een paar keer gebeurd dat de gemeente pas een week voor het festival goedkeuring gaf. Dan heb ik al wel bijna rond met alle voorbereidingen. Gelukkig is het nog nooit voorgekomen dat het niet doorging.?

Bron: Spits Nieuws, Armanda van der Voort

Onderwerpen