Regisseur Jos Thie kon wel door de grond zakken, gisteravond tijdens de uitverkochte try-out van de opera Orfeo ed Euridice (Christoph Willibald von Gluck) op, in en onder het water van de vijver van Paleis Soestdijk. De voorstelling werd hevig verstoord door onophoudelijke andere muziek vanuit de directe omgeving.

Na afloop klauterde hij, duidelijk getergd, meteen op het toneel: ‘De gemeente heeft ook nog een vergunning afgegeven voor een evenement hier 600 meter vandaan. Wij kunnen hier niets aan doen’, sprak hij tot de tot de laatste stoel gevulde tribune. De honderden belangstellenden kregen een gratis drankje en zullen via de mail nog nader horen hoe de organisatie dit gaat oplossen, beloofde hij. Inmiddels zijn ze gemaild dat ze kaarten kunnen bespreken voor een andere avond.

Benefietfestival

Burgemeester Mark R?ell van Baarn bevestigde dat de vergunning voor de opera en die voor het vlakbij plaatshebbende jaarlijkse Naaldfeest, een benefietfestival, voor hetzelfde tijdstip waren afgegeven door zijn gemeente . ‘Het is echt een heel erg vervelende samenloop van omstandigheden, die helaas niet terug te draaien valt. De organisatie van het Naaldfeest heeft het geluid nog wel naar beneden bijgesteld, maar het is echt vervelend dat het juist bij een eerste try-out heeft moeten gebeuren. We hebben er met de partijen inmiddels uitvoerig over gesproken. We zijn het nagegaan: voor de periode dat de opera bij Soestdijk is, zijn er geen andere evenementen meer.’ Alleen zaterdagavond is het Naaldfeest nog, de opera-try-out van deze avond is daarom verzet naar zondag.

De verstoring bracht de uitvoerenden gisteren niet van de wijs, zij zongen en musiceerden manmoedig door. Ze werden na afloop dan ook beloond met een stormachtig applaus.

De opera gaat aanstaande woensdag in premi?re.

Onderwerpen