GPD

DEN HAAG – Tientallen grote zomerevenementen worden bedreigd door geplande politieacties. Agenten willen tijdens evenementen protesteren uit woede over de achteruitgang van hun arbeidsvoorwaarden. Evenementenmakers vrezen dat afgelastingen tot een chaos leiden.

De kans bestaat dat burgemeesters de evenementen moeten afgelasten, omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. De bonden willen nog niet zeggen tijdens welke evenementen ze precies actie denken te voeren, maar ze hebben er dertig tot veertig op het oog. Die variëren van grote sportwedstrijden tot muziekbijeenkomsten. Daarnaast overwegen de bonden publieksvriendelijkere acties, zoals het frustreren van snelheidscontroles. De politiebonden ACP, NPB (Nederlandse Politiebond) en VMHP (Vereniging van Middelbare en Hogere Politieambtenaren) willen volgende maand actie voeren op dagen dat er grote evenementen plaatsvinden. De actieperiode ’zal een grimmig karaker hebben en zijn weerga niet kennen’, kondigen de bonden aan.

Op de actiedagen willen ze leden oproepen om te gaan vergaderen in plaats van hun eigenlijke werk te verrichten. Als dat gebeurt, zullen burgemeesters van gemeenten waar evenementen plaatsvinden, de evenementen mogelijk moeten afblazen. De drie bonden, die samen 47.000 van de 55.000 agenten vertegenwoordigen, willen op die manier protesteren tegen een verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden. Ze vinden dat minister Remkes bij het overleg voor een nieuwe politie-CAO te weinig rekening houdt met de risico’s die agenten tijdens het uitoefenen van hun werk lopen. ACP-woordvoerder Gerrit van de Kamp: ,,Risico’s nemen doe je als agent voor de samenleving. Die risico’s moeten dan wel goed verzekerd zijn.’’

Onderwerpen