?

Muzikanten, festivalorganisatoren en ondernemers in de popmuziek voelen zich in de kou staan, omdat de overheid niet betrokken genoeg is bij de sector. Nieuwe wetten tegen zwarthandel in tickets, meer investeringen en creatieve initiatieven zijn hard nodig om de popmuziek op een hoger niveau te tillen.

‘We kunnen het wel zelf, maar we willen het graag met de overheid samen doen’, vatte Duncan Stutterheim van Sensation woensdag samen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De experts en muzikanten hamerden erop dat de overheid zich niet nog verder moet terugtrekken uit de popsector.

Zo wees zanger Tim Knol erop dat muziekscholen en oefenruimtes langzaam maar zeker verdwijnen als gemeenten er niet in investeren. Dat moeten we niet laten gebeuren, stelde hij. ‘Het zijn plekken waar veel dromen sneuvelen, maar waar ook veel moois gebeurt.’

Johannes Sigmond van Blaudzun benadrukte dat meer moet worden ge?nvesteerd in initiatieven zoals de Popronde. ‘Dit wordt vaak gezien als het zoveelste festival, maar het heeft een enorm educatief karakter’, zei hij. ‘Er zijn zoveel artiesten die daar zijn begonnen.’ Hij wees op zichzelf, maar ook op acts als Lucky Fonz III en Go Back to the Zoo.

Subsidies
Een soortgelijk betoog kwam van Arjen Davidse van Promotie Podiumkunsten, die zich ernstig zorgen maakt over de Grote Prijs van Nederland. De grootste jaarlijkse competitie voor livemuziek staat op losse schroeven omdat er geen sponsors zijn gevonden. Overheidssubsidies vallen daardoor ook weg, omdat die een private bijdrage eisen.

Peter Smidt van Buma Cultuur en Noorderslag stelde dat het ontwikkelen van nieuw talent van groot belang is. ‘De festivals in Nederland doen het nu goed, maar ze zijn in de toekomst afhankelijk van nieuwe en goede artiesten.’ Hij denkt dat er nog enorm veel winst is te halen voor de Nederlandse popmuzikanten. Hij noemde Within Temptation en Caro Emerald als goede voorbeelden.

Artiest Kyteman wees erop dat veel regeltjes artiesten in de weg staan. ‘Zo ben ik volgens de huidige subsidieregels niet ondernemend genoeg’, zei hij. Daarom heeft hij moeite om met zijn orkest in het buitenland te gaan toeren.

PvdA en SP willen snel verder praten met minister Jet Bussemaker (Cultuur). Ze willen van de popsector een topsector maken, zodat er meer aandacht en geld voor is. Ook denken ze over een fonds voor popmuziek, dat Nederlandse acts in het buitenland kan promoten.

Onderwerpen