DEN HAAG – Net als in het theater moeten in de toekomst ook poppodia rookvrij zijn, of de eigenaren moeten een aparte ruimte inrichten voor rokers. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid deze week laten weten aan diverse vertegenwoordigers van de popbranche.
De maatregel vloeit voort uit de nieuwe tabakswet die al dit jaar gefaseerd wordt ingevoerd. Zo staan er grotere waarschuwingen op pakjes sigaretten en mogen muziek- en sportevenementen binnenkort niet meer worden gesponsord door tabaksfabrikanten. Organisatoren van festivals als Drum Rhythm en North Sea Jazz (Javaanse Jongens) hebben daar mee te maken.

Het ministerie wil de wet nu aanvullen met de maatregel voor de gesubsidieerde poppodia. Die aanvulling moet het hele traject van Tweede Kamer, Raad van State etc. nog doorlopen. “Januari 2003 halen we waarschijnlijk al niet”, gaf een woordvoerder van het ministerie vrijdag aan. “Ik denk dat het 2004 wordt.”

De popzalen, verenigd in de Vereniging van Nederlandse Poppodia (VNP), zijn boos over de maatregel. Maar Pinkpopbaas en VNP-lid J. Smeets kan zich er juist goed in vinden. Hij heeft een buitenpodium, dus geen last van de maatregel. “Maar ook op Pinkpop heb ik eens geprobeerd een rookvrije zone in te richten en ben met dat idee afgeschoten. Ik vind dat je rookvrij naar een concert moet kunnen gaan, dat is in het buitenland ook zo. Minister Borst voert gewoon een Europese regel uit en daar zijn we in Nederland mee aan het treuzelen. In Amerika mag je nu al niet roken bij popconcerten.”

Smeets denkt dat de maatregel de kaartverkoop juist kan stimuleren. “Er zijn juist heel veel jonge mensen die ziektes als cara hebben. Die kunnen nu niet naar een concert, maar in de toekomst misschien wel.”

Onderwerpen