18 jun 2003
Minister Veerman (LNV) heeft de maatregelen vanwege vogelpest verder versoepeld. Eigenaren hoeven geen dieren meer binnen te houden als zij meer dan drie kilometer van een besmet bedrijf wonen.
In gebieden waar geen vogelpest heeft geheerst is vervoer en export en van eieren, melk, diervoeder, mest en gebruikt strooisel weer toegestaan. In de vier compartimenten Gelderse Vallei, Beneden Leeuwen, Nederweert en Zundert mogen dieren alleen onder bepaalde voorwaarden worden vervoerd.

Voorheen was Nederland opgedeeld in acht compartimenten. Minister Veerman heeft dit nu bijgesteld tot vier. Ook de grenzen van de gebieden zijn aangepast, waardoor alleen in de provincies Flevoland, Gelderland, Brabant, Limburg en Utrecht nog beperkende maatregelen gelden.

Op 4 maart 2003 werd het eerste geval van Vogelpest vastgesteld in Scherpenzeel. In totaal zijn 255 bedrijven besmet geraakt met het virus. In 22 gevallen ging het om hobbydieren. Meer dan 30 miljoen kippen en kalkoenen zijn geruimd. Sinds 23 mei zijn geen nieuwe besmetingen meer vastgesteld.

Bron:
Persbericht ministerie van LNV

Onderwerpen