ROTTERDAM – De gemeente Rotterdam stelt niet langer normen aan het aantal decibellen dat het jaarlijkse dansevenement Dance Parade mag produceren. Drie dagen voor de vijfde editie van het festijn heeft de gemeente besloten alle beperkingen aan het geluidsniveau in de vergunning voor de optocht te schrappen.

Een stoet van veertig praalwagens, volgepropt met muziekapparatuur en dansers, trekt zaterdag met keiharde dansmuziek door de binnenstad van Rotterdam. De route, vanaf de Boompjes via het stadscentrum naar de Lloydpier, voert ook door woongebieden.

Voorgaande jaren legde de gemeente de organisatie in de vergunning een maximum op van zeventig decibel aan de voorgevels van woningen langs de route, met een piekbelasting van ten hoogste tachtig decibel. Voor dit jaar waren die grenzen al met tien decibel opgerekt.

Moeilijk

Enkele deskundigen vroegen zich eerder deze week af of ook deze nieuwe grens wel reëel was. De werkelijke geluidsbelasting zou veel hoger liggen. De gemeente kon hierover geen uitsluitsel geven, omdat de geluidsbelasting was nooit gemeten.

Eerder deze week gaf het gemeentebestuur de DCMR Milieudienst Rijnmond voor het eerst in de geschiedenis van het festival alsnog de opdracht metingen uit te voeren. Loco-burgemeester E. Kuijper maakte woensdagmiddag bekend de bepaling over de geluidsbelasting te laten varen. Volgens een woordvoerder is het moeilijk om een door de stad trekkend gezelschap als de Dance Parade geluidsnormen op te leggen. Voor het slotfeest op de Lloydpier blijven de normen wel gehandhaafd.

Onderwerpen