27-03-2007 • De SP dient een initiatiefwet in tegen het met winst doorverkopen van kaartjes voor sportwedstrijden en concerten. De woekerhandel is Tweede-Kamerlid Arda Gerkens al jaren een doorn in het oog, maar het kabinet wil tot nu toe niet ingrijpen. “Ticketbureaus kopen zoveel mogelijk kaartjes van belangrijke wedstrijden en populaire concerten op. Zo scheppen ze zelf mede de schaarste die hen in staat stelt woekerprijzen te vragen. Jaarlijks worden vele tienduizenden mensen benadeeld door deze woekerhandel. Daar wil ik een einde aan maken.”

“Internet heeft de handel een stuk makkelijker gemaakt,” constateert Gerkens. “Iedere keer wanneer er een groot concert of belangrijke sportwedstrijd in de voorverkoop gaat kun je de klok erop gelijk zetten: handelaren gaan er met de beste kaartjes vandoor en binnen het uur staan ze op internet voor soms de tienvoudige prijs.” De SP wil dat het verboden wordt om kaartjes voor culturele en sportieve evenementen door te verkopen voor een hoger bedrag dan de originele verkoopprijs. “Het gaat mij daarbij niet om een enkel kaartje dat iemand misschien over heeft, het gaat mij er om de structurele en massale woekerhandel een halt toe te roepen.”
De vorige minister van Economische Zaken zei dat het gewoon gaat om het principe van vraag en aanbod, maar Gerkens ziet dat anders. “De kaartjes zijn een schaars goed, dan is regulering geoorloofd. Bovendien hebben we het hier over culturele evenementen en sportwedstrijden. Die moeten voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar blijven, niet alleen voor de hoogste bieders. Veel podia, concertzalen, topsporters en sporthallen krijgen subsidie om de cultuur en sport bereikbaar te houden. Mensen die deze woekerwinsten maken, werpen juist weer drempels op. Onze initiatiefwet maakt daar een einde aan.”

Onderwerpen