Afgelopen week hebben landelijke media zoals AD en Volkskrant het nieuws opgepikt dat draadloze microfoons in de 800 MHz band niet meer gebruikt mogen worden met ingang van januari 2016. Professionele gebruikers van draadloze apparatuur weten dit al langer en hebben, als het goed is, hun microfoons in dit gebied de afgelopen jaren vervangen. Maar voor zeer veel scholen, fitnesscentra, zangkoren en popbandjes komt dit nog steeds als een verrassing. Tienduizenden systemen worden onbruikbaar, de gebruikers krijgen geen financi?le compensatie.?
De belangenvereniging PMSE schat het totale aantal draadloze microfoons in Nederland op 250.000. Een groot deel hiervan opereert in de 800 MHz band (tussen 790 en 862 MHz). Dit gebied is eind 2012 geveild aan de telecomproviders voor mobiel breedband internet (4G). De destijds geveilde frequenties, waaronder de 800 MHz band, leverden de staatskas 4 miljard euro op. Inmiddels staat vast dat meer spectrum vrijgemaakt moet worden voor mobiele diensten, en wel in de 700 MHz band. Deze band zal op zijn vroegst vanaf 2017 en op zijn laatst in 2020 onbruikbaar worden voor draadloze audioverbindingen zoals microfoons, in ears en portofoons.
Dit voorjaar komt Agentschap Telecom met zijn beleidsplan voor de zenderfrequenties, later dit jaar vindt de Radio World Conference plaats, een internationale top onder andere over de vraag wat er wereldwijd met de rest van het UHF-spectrum gaat gebeuren. De PMSE volgt deze ontwikkelingen op de voet en zal actief naar buiten treden om de sector en waar mogelijk het grote publiek te informeren.
250.000 draadloze microfoons werken volgend jaar niet meer (Algemeen Dagblad)
Tienduizenden draadloze microfoons prullenbak in door verbod (Volkskrant)