LICHTENVOORDE – Op het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde zijn vier gewonden gevallen. Door het noodweer gingen de feesttenten de lucht in. Onder meer de grote feesttent is weggewaaid en ingestort.

Hendrik-Jan Lovink van de organisator, De Feestfabriek, zegt dat maandagmiddag wordt geinventariseerd hoe groot de schade is. Vanavond hakt de organisatie een knoop door over eventuele aanpassing danwel uitstel van het programma. Het Zwarte Cross Festival duurt van vrijdagavond tot en met zondag. Vorig jaar trok het evenement volgens de organisatie 132.000 bezoekers.

Op het terrein De Schans van de Zwarte Cross is het een grote chaos. Zowel het hoofdpodium als de grote tent zijn volledig vernield. Op het moment van het noodweer waren ongeveer tweehonderd mensen werkzaam op het terrein.

Meerdere bronnen spreken over vier gewonden, burgemeester Henk Heijman van Oost Gelre kan dat echter niet helemaal bevestigen: “Voor zover nu bekend zijn er drie mensen gewond geraakt. Ik heb gehoord dat er sprake was van snijwonden door glas. De drie zijn naar het ziekenhuis vervoerd, ik neem aan in Winterswijk. Op het moment dat het noodweer losbarstte, waren er tweehonderd mensen bezig op het festivalterrein. Nadat het noodweer had toegeslagen, werden er ook een aantal mensen vermist. Ik houd een slag om de arm, maar het lijkt er op dat los van de gewonden, de meeste mensen intussen als ongedeerd zijn geregistreerd. Er zijn meerdere tenten de lucht ingevlogen, waaronder een hele grote, waarin het hoofdpodium zou komen. Die tenten zullen dus wel stalen draagconstructies hebben gehad.”

Het was extreem noodweer boven Oost Gelre, veel regen en harde windstoten, na een zonnige morgen werd de lucht pikzwart. Inmiddels is duidelijk dat er een (kleine) windhoos is geweest. Heijman: “Er zijn ook allerhande bomen ontworteld, veel takken op de weg.”

Met het oog op de ”complete chaos” op het terrein van de Zwarte Cross, is het rampenplan in werking getreden. Er zitten coordinerende teams bij Wijndomein De Besselinkschans vlakbij het festivalterrein, in het gemeentehuis van Oost Gelre en op het politiebureau in Apeldoorn.

In de teams zijn alle hulpdiensten vertegenwoordigd: politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening. Er is een politiehelicopter de lucht ingestuurd om opnames te maken van het festivalterrein. Deze beelden gaan naar het regionaal team in Apeldoorn zodat ze daar een beter beeld krijgen van de situatie ter plaatse.

Volgens Heijman heeft het noodweer toegeslagen in een hele drukke tijd voor de Zwarte Cross. Er was weliswaar al veel werk verzet, maar omdat het evenement vrijdagavond zou beginnen, moest er nog het nodige worden afgehandeld. Of het evenement nog doorgaat, kon hij niet inschatten.

?

Onderwerpen