De georganiseerde misdaad heeft zich gestort op het concertkaartje. Duizenden muziekliefhebbers zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van bendes die vooral op internet opereren. Concertorganisator Mojo vreest dat ook voor het North Sea Jazz Festival, dat vrijdag begint, vervalste tickets in omloop zijn.

De handel in valse kaarten neemt volgens het kaartenbureau TicketBox steeds professioneler vormen aan. ‘Vervalsers slagen erin nauwelijks van echt te onderscheiden tickets op de markt te brengen’, zegt woordvoerder Joris van Dijk van TicketBox, dat de kaartverkoop organiseert voor sportwedstrijden en grote muziekevenementen als Dance Valley en Mysteryland.

Volgens TicketBox werden bij het kantoor vorige maand rollen ‘halffabrikaten’ –bedrukte kaarten nog zonder concertgegevens– gestolen, die vervolgens met professionele apparatuur werden bedrukt en op de markt gebracht. Duizenden valse kaarten zijn op websites als eBay te koop aangeboden en verkocht.

Ook concertorganisator Mojo heeft te maken met professionele vervalsingen. De organisator van het North Sea Jazz Festival waarschuwt dat er dit jaar valse toegangsbewijzen worden aangeboden door particuliere zwarthandelaren en door ticketverkoopbureaus op internet. Eerder ontdekte Mojo vervalsingen bij concerten van Van Morrison, The Chemical Brothers en Anastacia.

Volgens de in zwarthandelzaken gespecialiseerde advocaat Hans Bousie krijgt het vervalsingscircuit ‘een georganiseerd karakter’. ‘Vroeger stond er een mannetje met twintig kaartjes bij een stadion. Als hij zijn tickets niet voor een woekerprijs kon verkopen, had hij pech. Dat is nu, mede door internet, wel anders. Vervalsers duiken op grote evenementen die waarschijnlijk uitverkocht raken. Ze bieden op internet anoniem kaarten aan en zijn nauwelijks op te sporen. Want providers bij wie die handelaren een website hebben, zijn niet geneigd persoonsgegevens af te staan.’

De kwestie lijkt vooralsnog geen prioriteit te hebben. De politie zegt aangiften in onderzoek te hebben.
Bousie zegt dat ook de organisatoren zelf meer achter handelaren aan zouden moeten gaan.

Volgens Jan Willem Luijken van Mojo strijdt het bedrijf al tien jaar tegen zwarthandel. ‘Maar de rechter zegt in het geval van zwarte handel vaak dat het economisch verlies voor de organisator niet aantoonbaar is.’

Tijdens North Sea Jazz in Den Haag wordt vrijdag streng gecontroleerd met barcodescanners. Dat gebeurde twee weken geleden ook bij het dance-festival DefQon, waar TicketBox zeshonderd bezoekers met valse kaarten uit de rij haalde.

Onderwerpen