?

?

Ruben Brouwer in NieuwsuurDe populariteit van festivals is nog steeds ongekend hoog, maar het aantal festivals groeit voor het eerst sinds tijden niet meer. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Respons in opdracht van de VVEM. Bestuurslid Ruben Brouwer lichtte namens de VVEM de trend toe in Nieuwsuur. “Wat opvalt is dat de festivalmarkt de laatste vijftien jaar flink gegroeid is, maar de laatste anderhalf jaar blijkt dat de rek er wel zo’n beetje uit is. Er komen ieder jaar nog steeds evenementen bij, maar er vallen ook ieder jaar weer evenementen af.”

Vanaf 1970, toen het meerdaagse festival Holland Pop plaatsvond in het Kralingse Bos bij Rotterdam, is het aanbod alleen maar gegroeid. In 2012 telde Nederland ongeveer 700 muziek-, film-, en theaterfestivals.? De populariteit bij het publiek is nog steeds hoog. Vorig jaar trokken de festivals gemiddeld meer dan 28.000 bezoekers. Maar het aantal festivals stagneert voor het eerst, alleen bij muziekfestivals is nog een kleine toename. Nederland lijkt op z?n top te zitten wat festivals betreft. Er kunnen er gewoon niet meer bij.

De vijf grootste betaalde muziekfestivals, qua bezoekersaantal, zijn Lowlands (165.000), Zwarte Cross (150.000), Pinkpop (140.000), Concert at Sea (80.000) en Elastiek (80.000).

Het fragment uit Nieuwsuur is hier te zien.

Onderwerpen