De NCTV heeft informatie voor publiek over wat te doen bij een terroristische aanslag. Deze de informatie is beschikbaar via de zowel de website van de NCTV als crisis.nl via de link http://www.crisis.nl/wees-voorbereid/terrorisme.aspx. Daar is ook een factsheet te vinden over wat te doen bij een aanslag. Evenementenorganisaties zijn welkom om deze informatie te gebruiken in hun eigen communicatiemiddelen of te verwijzen naar http://www.crisis.nl/wees-voorbereid/terrorisme.aspx. De factsheet vind je hier.

Onderstaand vind je een samenvatting van deze informatie, relevant voor evenementen.

Wat moet ik doen bij een terroristische aanslag?

Wat u moet doen, hang af van de omstandigheden en het soort aanslag. Over het algemeen gelden de volgende adviezen:

  • Breng uzelf in veiligheid
  • Ga niet kijken op de plaats van de (dreigende) aanslag. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en volg de aanwijzingen van hulpverleners op.
  • Bij een bomaanslag: ga naar een open plek. Blijf uit de buurt van grote gebouwen. Gebruik geen lucifers of aanstekers, vanwege de kans op een gasontploffing.
  • Geef de politie alle informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de daders, zoals een signalement of foto?s en video?s die u heeft gemaakt.

Hoe kan ik helpen om een aanslag te voorkomen?

Wees alert op verdachte situaties. Bijvoorbeeld een achtergelaten koffer, of iemand die opvallend veel interesse heeft in de beveiliging van een gebouw of terrein. Bel bij een acute situatie het landelijke alarmnummer 112. Vindt u een situatie verdacht of heeft u een vermoeden? Bel dan de politie via 0900 8844. U kunt ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.

Wat is verdacht?

Het is moeilijk in het algemeen te zeggen wat verdacht is en wat niet. Dat hangt af van de situatie. Een aantal voorbeelden:

  • Ziet u een achtergelaten koffer, dan kan dat verdacht zijn. Waarschijnlijk was iemand vergeetachtig en is er niets aan de hand. Toch is het beter om meteen een medewerker van het openbaar vervoer te waarschuwen of de politie te bellen.
  • Mensen die overdreven veel aandacht hebben voor de beveiliging van een gebouw of een terrein kunnen bezig zijn met de voorbereiding van een aanslag. Waarschuw in dat geval de politie.
  • Het kan zijn dat u toevallig mensen met elkaar hoort praten en dat hun woorden u verdacht voorkomen. Licht de politie in.