Op zondagmiddag 13 april omstreeks half drie kwam er bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen een melding binnen van een brand in de Euroborg. Voorafgaand aan de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax werden vanuit het publiek op de noord tribune 1 en 2 rollen toiletpapier op het veld gegooid. Deze rollen zijn door onbekende oorzaak in  brand geraakt. De Bedrijfshulpverlening werd conform het bestaande protocol opgestart. Op dat moment waren de hulpdiensten inmiddels al aanrijdend.

Brandweer Groningen kwam ter plaatse met twee tankautospuiten. De brand werd geblust met het op de voertuigen beschikbare water. Wel was er sprake van forse rookontwikkeling.
De geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen (GHOR) kwam ter plaatse met in totaal negen ambulances en een mobiel medisch team (MMT). Tevens werd de snel inzetbare groep ter medische assistentie (SIGMA) gealarmeerd. Dit team stond stand-by op de brandweerkazerne aan de Sontweg, maar is niet ingezet. Daarnaast is er door de GHOR gebruik gemaakt van de EHBO in het stadion.

 

Tijdens de persconferentie van half vijf meldde de burgemeester de op dat moment bekende informatie: 19 personen kampten met klachten, uiteenlopend van ademhalingsmoeilijkheden tot lichte brandwonden. Bij publicatie van dit bericht kan de uiteindelijke balans worden opgemaakt: in totaal zijn 23 mensen naar het ziekenhuis vervoerd, waarvan er vier uit voorzorg een nacht moeten blijven. De overige mensen zijn inmiddels weer thuis. Daarnaast hebben vijf mensen zich bij de dokterspost gemeld en konden na behandeling huiswaarts keren. 

Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek verricht door de technische recherche. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de politie. www.politie.nl/groningen

Lees hier de brief (pdf) van burgemeester Jacq. Wallage aan de gemeenteraad van Groningen.

Onderwerpen