DEN HAAG – De Tweede Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat moet tegengaan dat handelaren en ticketbureaus massaal entreekaartjes opkopen om die met zo veel mogelijk winst door te verkopen. Alleen de VVD, de ChristenUnie en de SGP stemden tegen.

?

Het initiatief is van de Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA). De wet, die nog door de Eerste Kamer moet, verbiedt de tussenhandel niet. Wel worden er beperkingen opgelegd. Zo mag de opslag op de originele prijs van een kaartje maximaal 20 procent bedragen. Als blijkt dat een consument toch te veel heeft betaald, kan hij het verschil opeisen bij een geschillencommissie. Ook een gang naar de rechter is mogelijk.

Verheugd

?

Kamerlid Gerkens reageerde zeer verheugd over de brede steun voor het voorstel. Ze hoopt dat de senaat het wetsvoorstel nog voor de Tweede Kamerverkiezingen in behandeling neemt. Volgens de Kamerleden verdienen momenteel enkele tientallen handelaren, velen met een eigen website, miljoenen met het opkopen van voetbal- of concertkaartjes of toegangsbewijzen voor musicals voor kinderen. Via computerprogramma’s, de inzet van studenten of in sommige gevallen via fraude, slepen ze vaak bakken met kaarten binnen om deze met woekerwinsten door te verkopen, stellen de parlementari?rs. Met de wet moet de toegang tot cultuur en sport tegen een redelijke prijs wordt gewaarborgd.

?

Kanttekeningen

?

De beide Kamerleden hebben geruime tijd gedebatteerd met de rest van de Tweede Kamer over hun voorstel. Door enkele kritische kanttekeningen van ministers zagen ze zich genoodzaakt hun voorstel op punten aan te passen. Zo wilden ze aanvankelijk de Consumentenautoriteit een rol geven in de controle op de wet. Maar die bepaling is eruit gehaald. De beoogde maximale opslag voor tussenhandelaren bedroeg eerst 10 procent. Hoe effectief de wet wordt, zal moeten blijken. Gerkens zei dat er drie jaar na de invoering een evaluatie komt. ”Als het moet, kunnen dan aanpassingen worden gedaan.”

? ANP

?

Onderwerpen