DEN HAAG – Zwarthandelaren in toegangskaarten voor sportwedstrijden en muziekevenementen schuwen geen middel om hun nering veilig te stellen. Dat bleek woensdag in een overleg in de Tweede Kamer.

Zwarthandelaren lieten de jurist van Mojo weten dat hij moest stoppen met de ‘kruistocht tegen zwarthandel’ en dat hij anders persoonlijk consequenties zou ondervinden ?

Daarin zeiden woordvoerders van de KNVB dat ze enige tijd geleden een recherchebureau hebben gevraagd om de werkwijze van tussenhandelaren in kaart te brengen. Inmiddels heeft het bureau die opdracht teruggegeven, omdat zwarthandelaren zijn werknemers bedreigen.

Ook concertpromotor Mojo Concerts wordt bedreigd. Maandag deed een jurist van dat muziekbedrijf, dat in Nederland onder meer optredens van grote artiesten in stadions regelt, bij de politie aangifte van bedreiging. Zwarthandelaren lieten hem weten dat Mojo moest stoppen met zijn ,,kruistocht tegen zwarthandel” en dat de jurist anders persoonlijk consequenties zou ondervinden. Tijdens het overleg in de Kamer verklaarden, naast Mojo en voetbalbond KNVB, meerdere insprekers dat tussenhandelaren hen bedreigen.
?
De bijeenkomst in de Tweede Kamer, een zogenoemde hoorzitting, had plaats om reacties op het initiatiefwetsvoorstel ‘doorverkoop toegangskaarten’ (SP/CDA) te peilen. Begin volgend jaar behandelt de Kamer het wetsvoorstel. De meeste insprekers uit de branche vonden dat het voorstel een begin van een oplossing is, maar zijn bang dat zwarthandelaren uitwijken naar andere landen en daar hun praktijken via internet voortzetten.
?
Veel toegangskaarten voor publieksevenementen (popconcerten, voetbalwedstrijden, populaire cabaretiers) worden verkocht via tussenhandelaren, vaak voor bedragen die aanzienlijk hoger liggen dan de originele prijs. Over de omvang van zwarthandel bestaat veel onduidelijkheid. De indieners van het voorstel gaan uit van een aandeel van 15 tot 20 procent. Opmerkelijk in de werkwijze van zwarthandelaren is dat ze soms kaarten verkopen van evenementen waarvan de organisator nog niet eens met de voorverkoop is begonnen.
?
Inspreker Gijs de Jong van de KNVB zei dat op internet nu al toegangskaarten worden aangeboden voor de oefeninterland Nederland-Verenigde Staten (3 maart). Dit terwijl de bond zelf pas in januari wil beginnen met verkopen. Zwarthandelaren kunnen snel aan veel kaarten komen op het moment dat de verkoop wel van start gaat. Ze beschikken over computerprogramma’s die in een mum van tijd vele tickets aanschaffen.
?
Mojo heeft gezien dat op internet kaarten worden aangeboden voor een concert van U2, komende zomer in De Kuip. Die show heeft echter helemaal niet plaats, bezweert Mojo. ,,Wij organiseren al een tijdje geen concerten meer in De Kuip en U2 komt deze zomer echt niet naar Nederland voor een show”, aldus een woordvoerster. Belgi? is echter wel in beeld.
?
Zwarthandelaren hebben in het verleden laten zien dat ze niet zo moeilijk doen over een locatie van een concert. Het kan voorkomen dat mensen nu al een kaartje kopen voor een concert in Nederland, terwijl ze uiteindelijk naar Belgi? moeten reizen om hun band te zien.
(ANP)

Onderwerpen