Op het gebied van grote (3.000+ bezoekers) concerten, zijn MOJO Concerts, Ziggo Dome en Toppers in Concert respectievelijk de grootste organisator, grootste accommodatie en grootste concertreeks van 2018. In totaal hebben het afgelopen jaar 193 grote concerten plaatsgevonden op 22 binnen- en buitenlocaties, in 18 steden, in 7 provincies. De concerten werden georganiseerd door 26 verschillende organisatoren. Dit zijn enkele uitkomsten uit de nieuwe branchecijfers over concerten vanaf 3.000 bezoekers die op Eurosonic Noorderslag zijn gepresenteerd.

De cijfers die de grote concerten in Nederland in beeld brengen, zijn een initiatief van onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM), die deze – in nauw overleg met de Vereniging van Poppodia en ?Festivals (VNPF) – dit jaar voor de tweede maal hebben opgesteld. De concertcijfers sluiten aan op de festivalcijfers van Respons en op de cijfers over concerten tot 3.000 bezoekers van de brancheorganisaties VNPF en de VSCD.

Economische impact grote concerten
In 2018 vonden er 193 grote concerten plaats, een kleine daling van ongeveer een half procent t.o.v. 2017. Gezamenlijk trokken de concerten 2,5 miljoen bezoeken. Gemiddeld trekt een groot concert 12.500 bezoekers. De 2,5 miljoen bezoeken zorgden voor in totaal ? 132 miljoen aan ticketuitgaven.

Amsterdam nog steeds concertstad van Nederland, toch meer spreiding in 2018
Verreweg de meeste concerten vinden plaats in de concertaccommodaties Ziggo Dome en Afas Live. In Amsterdam vonden in 119 grote concerten plaats, de stad heeft daarmee een marktaandeel van 61%. De stadionconcerten in de Johan Cruijff ArenA trokken de meeste bezoeken (354.000), gevolgd door het Arnhemse GelreDome en het Philips Stadion in Eindhoven (met dank aan Guus Meeuwis). De bezoekaantallen van de concerten van o.a. Justin Timberlake en Iron Maiden, zorgden ervoor dat GelreDome het Philips Stadion in 2018 voorbij is gestreefd.

MOJO is marktleider
Met 109 grote concerten (3000+ bezoekers) in 2018 is MOJO Concerts met afstand de grootste concertorganisator in Nederland. De grote concerten van MOJO trokken 1,3 miljoen bezoeken. In de nieuwe concertcijfers zijn Greenhouse Talent en Andr? Rieu Productions de runners up met allebei 13 grote concerten. In totaal werden de 193 grote concerten door 26 verschillende instanties georganiseerd.

Tags