Uit de Nationale Drug Monitor

Het aantal drugsdoden in Nederland is tussen 2014 en 2016 verdubbeld. Dit blijkt uit de Nationale Drug Monitor 2017, die eind januari gepubliceerd werd door het Trimbos-instituut. In 2014 overleden 123 personen na drugsgebruik, in 2016 waren dit er 235. Dit terwijl het totaal aantal drugsincidenten afnam. Deze cijfers raken de evenementenbranche ook.

Ruim de helft (54 procent) van de personen die in 2016 overleed, had per ongeluk te veel drugs ingenomen, zo meldt het Trimbos-instituut, kenniscentrum voor drugsonderzoek en verslavingszorg. In de Nationale Drug Monitor 2017 worden meerdere mogelijke verklaringen voor de stijging van het aantal drugsdoden gegeven. Eentje is de toename in het gebruik van zware pijnstillers op opiumbasis, die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Een andere is een stijging van het aanbod van steeds zwaarder gedoseerde drugs. Deze stijging raakt de evenementenbranche. Tegenover NRC zegt Ronald van Litsenburg van VVEM-lid Event Medical Service in een reactie op het rapport dat de afgelopen jaren het totaal aantal drugsincidenten af is genomen, maar het aantal ernstige drugsincidenten is gestegen. Van Litsenburg ziet steeds vaker festivalgangers in ?slechte toestand? binnenkomen op de eerste hulp van festivals en evenementen. ?Sommigen van hen overlijden later in het ziekenhuis.?

De VVEM vindt dit uiteraard een zorgwekkende ontwikkeling. Het besef is er echter ook dat een deel van het publiek vindt dat (overmatig) drank- en drugsgebruik bij vrijetijdsbeleving hoort. In dat spanningsveld zal naar een oplossing gezocht moeten worden. Dat vereist continue aandacht en inzet van VVEM-leden in alle gelederen. Waar mogelijk probeert de VVEM, in samenwerking met de autoriteiten, drugsgebruik tegen te gaan of af te remmen. Dit door zware controle bij de entree van veel evenementen, aanwezigheid van een deskundige EHBO en goede voorlichting, onder andere via de campagne Celebrate Safe.

Tags