Zojuist zijn de details van de garantieregeling voor evenementen bekend gemaakt. De Alliantie van Evenementenbouwers, waar de VVEM een van de oprichtende partijen van is, is opgelucht dat de organisaties en leveranciers eindelijk weten hoe de regeling eruit ziet. De garantieregeling die in januari aangekondigd werd, geldt alleen voor evenementen die na 1 juli plaatsvinden en is een vervanger voor verzekeringen waar evenementen normaliter op terug kunnen vallen, maar die sinds COVID-19 pandemiedekking uitsluiten.

Jolanda Jansen namens de Alliantie van Evenementenbouwers: “Het is een heel belangrijk signaal vanuit de overheid naar de samenleving, dat onze sector kan beginnen met de organisatie van evenementen na 1 juli met de oorspronkelijke capaciteit. Hier spreekt vertrouwen uit, al blijft het een domper voor de evenementen die eerder zouden moeten plaatsvinden en niet verplaatst kunnen worden, en daardoor nu buiten de boot vallen. Nu de garantieregeling er is, willen we de overheid nogmaals vragen om ook in hun routekaart rekening te houden met het Nationaal Evenementenplan als uitgangspunt voor onze sector. Mensen hebben behoefte aan perspectief en willen weten wat ze deze zomer kunnen verwachten.”

De evenementen die na 1 juli plaatsvinden en kunnen aantonen dat ze in eerdere edities verzekerd waren tegen annulering kunnen vanaf 1 mei hun evenement aanmelden en krijgen dan binnen 4 weken te horen of ze bij een overheidsverbod op basis van COVID-19 aanspraak kunnen maken op de garantieregeling. Met deze garantie kunnen de organisaties van start en kan Nederland straks genieten van goed georganiseerde evenementen. Het is nog onduidelijk met welke COVID-maatregelen de organisaties straks rekening moeten houden, maar dat is geen voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de regeling.

Jansen vervolgt: “We gaan de regeling goed bestuderen op haalbaarheid en we gaan in gesprek met de organisatoren om inzicht te krijgen voor welke zomerevenementen het haalbaar is om nu nog te starten met de voorbereidingen. Maar we zijn uiteraard enthousiast dat er eindelijk een regeling is om op terug te vallen én dat de overheid vertrouwen uitspreekt in de evenementenzomer 2021.”

Tags