Zaterdag vindt in zes steden (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Eindhoven en Rotterdam) onder de noemer ‘Unmute Us!’ een groot protest plaats waarin ruim 1500 aangesloten partijen uit de volledige Nederlandse evenementenbranche, samen met hun bezoekers, hun gevoelens van onbegrip uiten over de ontwikkelingen en het kabinetsbeleid rondom evenementen. Ook de VVEM ondersteunt deze demonstratie.

De boodschap van het protest: Stop de Willekeur! Sta alle evenementen toe op volledige capaciteit, voorlopig op basis van Testen voor Toegang. Evenementen, of het nu is in de vorm van sport, voetbal, cultuur of entertainment, bieden noodzakelijke afleiding aan mensen en geven de maatschappij weer vertrouwen dat de politiek bezig is de crisis te beëindigen.

Na het debacle met ‘Dansen met Janssen’, de onnodige verruiming van de door Fieldlab Evenementen geadviseerde 24 uur-testperiode tot 40 uren en de problemen bij Testen voor Toegang die eind juni ontstonden, is er juist nu geen enkele reden meer om niet veilig volledig open te gaan. We stevenen daarbij ook af op de hoogste vaccinatiegraad in Europa.

De branche vraagt zich ten zeerste af waarom bijvoorbeeld in België, op basis van de uitslagen van nota bene het Nederlandse Fieldlab Evenementen-programma, 75.000 mensen bij evenementen toegestaan worden en in Nederland slechts 1% daarvan, 750 mensen. De vooraanstaande internationale positie die de Nederlandse evenementenbranche altijd gehad heeft in de wereld wordt in hoog tempo verspeeld. Wij bepaalde voorheen de toon van de muziek. Nu zijn we al 18 maanden op slot zonder enig perspectief.

Inhoudelijke gesprekken met het kabinet leidden tot op heden niet tot de oplossing; de branche voelt zich gezien de willekeur van het beleid, verder weg dan ooit van een oplossing en is uitermate sceptisch over de beloftes richting respectievelijk 20 september en 1 november. Daarnaast wordt ondertussen geen zicht geboden op voortzetting van de steunpakketten na 1 oktober; noodzakelijk om kennis, expertise en mensenkracht in de branche vast te houden.

Dit kan zo niet langer. De VVEM ondersteunt daarom ten volle de oproep van de initiatiefnemers tot de demonstratie ‘Unmute Us!’.

Tags