De overheid heeft vandaag helaas opnieuw een grote beperking oplegt aan de evenementen. Met het verbod op evenementen zonder vaste zitplaatsen voor meer dan 750 bezoekers tot 1 september, krijgt de evenementenbranche weer een zware teleurstelling te verwerken.

Na de meerdaagse festivals met camping vorige week, worden nu ook veel eendaagse festivals en meerdaagse zonder camping van de zomerkalender geschrapt. Een hard besluit en uiteraard opnieuw een grote klap, een hele trieste constatering en bittere pil voor de branche die al zo lang gesloten is.

De afgelopen weken heeft de VVEM als onderdeel van de Alliantie van Evenementenbouwers overleg gevoerd met de overheid over de voorwaarden waaronder andere evenementen dan meerdaagse campingfestivals door kunnen gaan. Door de komst van de besmettelijke deltavariant en alle onzekerheid en mogelijke extra maatregelen die daarmee gepaard gaan, zijn de omstandigheden ook voor die evenementen extra ingewikkeld geworden. Daarom was het belangrijk dat voor de nabije periode van 14 augustus tot 1 september ook op korte termijn duidelijkheid kwam en niet pas op 13 augustus. De kwaliteit en verantwoorde beleving voor bezoekers, medewerkers en artiesten kan anders onvoldoende worden gewaarborgd.

Ondanks dat het een hard besluit is, respecteert de Alliantie de beslissing dat deze evenementen beperkt worden. Het is in ieder geval goed dat op korte termijn duidelijkheid is verschaft. De garantieregeling TRSEC en recent aangekondigde regeling ATE zullen de financiƫle pijn moeten verzachten. Op 13 augustus volgt een herijking van het Kabinet. Omdat het kabinet dan eventueel kan besluiten tot versoepelingen, kunnen organisatoren desgewenst tot dan wachten met hun besluitvorming.

Binnenkort hervat De Alliantie van Evenementenbouwers de gesprekken met de overheid voor de periode na 1 september. Met de verder oplopende vaccinatiegraad en de inzichten uit de Fieldlab Evenementen-onderzoeken, zet de Alliantie in op een verantwoorde, volledige opening van de geplande evenementen.

Tags