De bijna 200 grootste concerten hebben in 2017 2,6 miljoen bezoekers getrokken, die gezamenlijk ?142 miljoen aan tickets hebben uitgegeven. Dit zijn enkele uitkomsten uit de nieuwe branchecijfers over concerten vanaf 3.000 bezoekers. De cijfers, die dit jaar voor het eerst zijn opgesteld, zijn een initiatief van onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) in nauw overleg met de Vereniging van Poppodia en ?Festivals (VNPF). De cijfers zijn vandaag gepresenteerd op Eurosonic-Noorderslag in Groningen.

Economische impact
In 2017 vonden er 199 grote concerten plaats, ruim 20 procent meer dan in 2015. De bijna 200 concerten trokken 2,6 miljoen bezoekers, met een gemiddelde van 13.000 bezoekers per concert. De 2,6 miljoen bezoekers gaven in totaal ?142 miljoen uit aan tickets. Verreweg de meeste concerten vinden plaats in de concertaccommodaties AFAS Live en Ziggo Dome. Bij de stadionconcerten trok Amsterdam ArenA de meeste bezoekers, gevolgd door het Philips Stadion in Eindhoven (met dank aan Guus Meeuwis) en de Arnhemse GelreDome. Bijna 80 procent van alle concerten 3.000+ bezoekers in Nederland vindt plaats in Amsterdam. De 199 grotere concerten vonden in totaal op 22 binnen- en buitenlocaties plaats.

Dertig partijen
MOJO Concerts, AFAS Live en Guus Meeuwis zijn respectievelijk de grootste organisator, grootste accommodatie en grootste concertreeks van 2017. Met zo?n 129 concerten in 2017 is MOJO Concerts met afstand de grootste concertorganisator in Nederland. Naar eigen zeggen organiseert MOJO in totaal op jaarbasis zo?n 200 concerten en festivals die gezamenlijk circa 1 miljoen bezoekers trekken. In de nieuwe concertcijfers zijn Friendly Fire en Andr? Rieu Productions de runners up, met ieder 12 grote concerten. In totaal werden de 199 grotere concerten door 30 verschillende partijen georganiseerd.

Belangrijk onderdeel
Willem Westermann, secretaris van de VVEM, is blij met het in kaart hebben van bovengenoemde cijfers. ?Veel van onze leden zijn betrokken bij grootschalige concerten, wij zijn daarom blij dat wij nu ook cijfers hebben over dit ook uit economisch oogpunt belangrijke onderdeel van de evenementenindustrie.? De nieuwe concertcijfers sluiten aan op bestaande cijfers over concerten en andere muziekactiviteiten van onder andere de VNPF en de VSCD, de branchevereniging van onder meer theaters en schouwburgen. Arne Dee van de VNPF: ?Het is echt machtig interessant te zien dat de 60 Nederlandse poppodia (cijfers VNPF) met zo?n 7.000 concerten per jaar net zoveel bezoekers trekken (2,5 miljoen) en ook zo?n ? 140 miljoen aan omzet genereren als de 199 grotere concerten.?

Tags