Burgemeester Depla van Breda heeft in een raadsbrief bekend gemaakt om met betrekking tot de aanpak van drugsgebruik op festivals de focus te willen verleggen van gebruikers naar dealers. Samen met het Openbaar Ministerie en de politie wil Depla vanaf 2019 een pilot uitvoeren, waarbij de dancewereld nauw betrokken moet worden.

In de raadsbrief schrijft de burgemeester dat het binnen de aanpak belangrijk wordt om binnen de aanpak (recreatieve) gebruikers te decriminaliseren en dealers aan te pakken. ?Enerzijds willen we de gebruiker in bescherming nemen vanuit wetenschap dat pillen nu eenmaal worden gebruikt ongeacht verbod, anderzijds willen we voorkomen in het geval van doorbreken van de tendens naar normalisatie van het gebruik van pillen?, zo staat in de brief. In de aanpak van dealers wordt binnen de pilot een dringend beroep gedaan op festivalorganisatoren. Zij krijgen de eerste verantwoordelijkheid op het gebied van het minimaliseren van drugshandel op hun evenement. Als vergunningverlener zal de gemeente de organisatororen op hun verantwoordelijkheid gaan wijzen.

Volgens lokale krant Breda Vandaag wordt momenteel een evenementenorganisator gezocht die een positief voorbeeld kan zijn met betrekking tot het actief uitdragen van de nieuwe werkwijze. ?Het doel aangaande drugs is dat er gestreefd wordt naar een drugsvrij evenement, zonder de gebruiker te criminaliseren.?

Tags