De Bewaar Je Ticket, Geniet later campagne is afgelopen week uitgebreid met een krantenadvertentie. Tevens zullen er videospots worden gelanceerd rondom de campagne, waarin consumenten wordt gevraagd hun ticket vast te houden in plaats van geld terug te vragen. Een groot deel van de jongeren zegt hier inmiddels al gehoor aan te geven.
Uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met 3FM en CJP blijkt dat gemiddeld 88 procent van de jongeren die een ticket bezitten voor een afgelast concert, optreden of festival, begrip heeft voor de situatie waarin de branche verkeert. Zodoende staan ze open voor de ?Bewaar Je Ticket, Geniet Later?-campagne van de evenementenbranche.
Met ?Bewaar Je Ticket, Geniet Later? hoopt de sector dat houders van tickets hun bezoek aan hun favoriete podium of event uitstellen. Daardoor kan de culturele sector en de sport de grote economische klap die hen treft door de coronacrisis opvangen. Dit geeft de sector de ruimte om te werken aan nieuwe evenementen in de toekomst. Niet alleen de organisatoren, artiesten en podia worden hiermee geholpen, maar juist ook de mensen achter de schermen die deze evenementen mede mogelijk maken zoals decorbouwers, technici, leveranciers, creatieven en andere werknemers en zelfstandigen in de culturele en sportsector.
De organisatoren hebben er uiteraard begrip voor als houders van tickets om welke reden dan ook niet van deze regeling gebruik willen of kunnen maken; zij kunnen alsnog hun geld terugvragen. De wijze waarop de restitutie verloopt is omschreven in de ?Regeling ticketgelden coronacrisis? en is gerelateerd aan de datum van het (oorspronkelijke of verplaatste) evenement.
Van de deelnemers met een of meer festivaltickets, zegt 14 procent het geld van ten minste ??n kaartje terug te vragen. Bij kaarthouders voor een concert of optreden is dat 9 procent. Volgens het onderzoek begrijpen veel deelnemers dat als iedereen tegelijk geld terug wil, de culturele sector dit niet overleeft. “Organisatoren hebben vast al veel kosten gemaakt. Als we nu allemaal ons geld terug gaan vragen, kan ik ook volgend jaar een dikke streep zetten door de festivalzomer”, aldus een deelnemer aan het onderzoek. Dit waar een ander stelt dat geld terugvragen een mogelijkheid zou moeten zijn. “”Vragen staat toch vrij? Maar als iemand z’n geld terug wil, dan moet dat mogelijk zijn.” Het overgrote deel is niet van plan om restitutie te vragen en kiest daadwerkelijk voor de ‘bewaar je ticket, geniet later’-optie (vari?rend van 92 procent bij festivals tot 70 procent bij voorstellingen).
De campagne wordt deze week uitgebreid met print advertenties en vanaf komende week met een videocommercial.