Nu de uitbraak van het coronavirus ook Nederland heeft bereikt, krijgt de VVEM veel vragen van leveranciers, organisatoren, media en anderen over wat hiervan de impact is (of gaat zijn) op evenementen die de komende periode georganiseerd gaan worden. Door het tempo waarop de ontwikkelingen gaan, is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Op deze pagina zullen we de laatste ontwikkelingen blijven posten.

Vooralsnog is er in Nederland geen reden om evenementen af te blazen in verband met het coronavirus. Dat meldt minister-president Rutte dinsdag 3 maart naar aanleiding van het die dag gehouden crisisoverleg. Premier Rutte en minister Bruins voor Medisch Zorg kwamen gezamenlijk naar buiten na afloop en vertelden dat het overleg met de grote groep betrokken ministers en deskundigen goed was verlopen.
De premier vindt het te vroeg om te zeggen dat het virus onder controle is. ?Er komen nog steeds mensen bij.? Volgens Rutte zit Nederland nu in de ‘indamfase’. Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was om goed voorbereid te zijn op de volgende fase. Rutte: ?Wanneer die komt? Daar kan ik niets over zeggen.? Volgens de premier en de minister moet het dagelijks leven vooral gewoon doorgaan. ?Kinderen kunnen gewoon naar school. Vergaderingen kunnen gewoon doorgaan. En grote evenementen gelasten we niet af.?

Vooralsnog heeft het virus dus (nog) geen effect op evenementen in Nederland. In landen om ons heen, worden vanwege de uitbraak van het coronavirus inmiddels wel al diverse maatregelen genomen. Zo zijn in Zwitserland evenementen met meer dan 1000 bezoekers tot minstens 15 maart verboden. In Frankrijk geldt vooralsnog een verbod op evenementen van 5000 bezoekers of meer.

Elders in de wereld worden ook maatregelen getroffen. De Japanse premier Shinzo Abe heeft vorige week per direct alle sport- en culturele evenementen in het land voor twee weken opgeschort. Japanse concertorganisatoren zouden vooralsnog zelf mogen beslissen of ze concerten door laten gaan of niet, maar het zijn daar nu vooral bands die zich terugtrekken. Pop- en rockartiesten als Green Day, The National en BTS hebben hun concertreeksen in Azi? uitgesteld. Ook het Amerikaanse National Symphony Orchestra komt niet meer naar Japan.

De Nederlandse handelsmissie naar China vanuit ADE, House of China en Dutch Music Export wordt eveneens uitgesteld. Ook het Charming Eastern Awakenings Festival in Chengdu, waar onder andere Martin Garrix, Sam Feldt en Dimitri Vegas & Like Mike op 18 en 19 april zouden optreden, is geannuleerd.

Nogmaals, vooralsnog zijn er geen Nederlandse concerten, evenementen of festivals in gevaar. In de Kennisbank van de VVEM is een overzicht gemaakt van actuele ontwikkelingen en offici?le publicaties:

De VVEM wil graag weten wat er speelt en volgt dat nieuws. Mochten er vragen komen en/of annuleringen zijn, laat dit dan weten via een mail aan het secretariaat via info@vvem.nl of aan willem@vvem.nl. Zo inventariseren wij de impact en kunnen wij mogelijke maatregelen of eventuele ondersteuning voorbereiden.

Tags