Deze week start de ketendemonstratie Cultuur In Actie. Hierin wordt aandacht gevraagd voor het belang van de culturele sector in de volledige breedte. Dit om als branche de stem te verheffen. De cultuurbranche vertegenwoordigt 3,7% van het Bruto Nationaal Product. Ter vergelijking, de luchtvaartsector als geheel is goed voor 3,2 procent van het BNP. We representeren 300.000 banen. Samen met 700.000 vrijwilligers zorgen wij voor 100% cultuur. Onze sector is hard getroffen door de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Zingen, optreden, een theater of festival bezoeken, het kan allemaal niet meer op de manier zoals we gewend waren.

Kunstenaars, artiesten, culturele bedrijven en organisaties, zzp-ers en vele anderen die direct of indirect werkzaam zijn in de culturele sector missen daarom inkomsten. Helaas zijn de steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende. Daarom komen wij in actie! Het doel van de actie Cultuur in Actie is als volgt: bredere financi?le ondersteuning vanuit de politiek ?n zorgen voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang.

“Omdat we ons niet met z?n allen kunnen verzamelen op het Malieveld, doen we het zo: Zeven dagen lang, 12 uur per dag, verzamelen wij geluiden die samen ??n grote stem vormen. De stem die opkomt voor de cultuur in ons land. We doen dat in De Fabrique in Utrecht, maar uiteraard om de beurt”, zo stelt de organisatie in een persbericht. “De cabaretier, de geluidsontwerper, de cateraar, de festivalprogrammeur, de beveiliger, de zangeres van het levenslied, de penningmeester van de fanfare, de regisseur, de violist, noem maar op. De lijst is lang en beslaat de volle breedte. E?n voor ??n vertellen we aan Nederland met hoeveel mensen we ons werk doen en waarom het zo mooi is om te doen. En noodzakelijk.

Daarnaast nodigen we ons publiek uit om (video)boodschappen te sturen waarin ze vertellen wat voor hen de waarde van cultuur is. Die boodschappen zullen we verwerken en waar mogelijk streamen.
Iedereen die zijn of haar stem wil laten horen wordt ontvangen door een bekende presentator. Maximaal 2 vertegenwoordigers per vereniging, groep, bedrijf, podium, etc. Zo verzamelen we een stroom van verhalen die via een live stream op de website www.cultuurinactie.nl te volgen is. Zeven dagen lang. Twaalf uur per dag. Of zolang het duurt. Met een speciale teller houden we bij met hoeveel mensen en hun achterban we uiteindelijk op ons ?digitale Malieveld? staan. Mensen in Nederland worden in staat gesteld om via de website dit initiatief te steunen. Zo demonstreren we met honderdduizend(en) mensen. Zo lang als nodig is, we zullen gehoord worden!

Cultuur: dat zijn wij allemaal in al onze verscheidenheid. Het is ons verleden, onze identiteit en onze toekomst. Daar willen we zuinig op zijn. En dat verdient alle steun die nodig is om deze belangrijke pijler van de samenleving overeind te houden. Tijd voor actie dus.”

De actie vindt van zaterdag 30 mei tot en met vrijdag 5 juni plaats. De livestream wordt opgenomen in DeFabrique in Utrecht. Voor deze ketendemonstratie kunnen vertegenwoordigers/deelnemers uit de branche naar deze locatie komen om hun verhaal te vertellen. Je moet je van tevoren inschrijven voor een timeslot van 10 minuten.

In de interviewset krijgen deelnemers drie vragen voorgelegd door een presentator:
1) Wat doe je en hoeveel mensen vertegenwoordig je?
2) Wat is zo mooi aan wat je doet?
3) Wat is er volgens jou nu nodig?

Het interview is kort en krachtig en wanneer je zelf iets zou willen presenteren kan dat ook. Jouw bijdrage wordt gestreamd op cultuurinactie.nl. En je krijgt direct na afloop jouw vijf minuten video om te delen met iedereen die je kent. Die het vervolgens ook weer kunnen delen. Meer info: https://www.cultuurinactie.nl/

Tags